Imanuelle Grives is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, en een geldboete van 8.000 euro, waarvan 6.000 euro eveneens voorwaardelijk, voor het bezit van en de handel in drugs. De Nederlandse actrice werd in juli van dit jaar met een flinke hoeveelheid drugs betrapt op het Belgische festival Tomorrowland.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van vervaagd normbesef bij Grives. Een werkstraf, die haar advocaat voorstelde, was dan ook niet afdoende volgens de rechter.

Grives heeft volgens de rechtbank geen rekening gehouden met "het gevaar van drugs, de overlast voor de maatschappij en het feit dat er in het verleden doden zijn gevallen".

Bij haar aanhouding op het festivalterrein in juli, had ze onder meer 10 gram cocaïne, vijf xtc-pillen en 15 gram MDMA op zak.

Toen het appartement waar de actrice en twee vriendinnen in verbleven werd doorzocht, trof de politie een grote hoeveelheid drugs aan. Het ging om bijna tachtig xtc-pillen, iets meer dan 11 gram cocaïne en andere drugs als ketamine en GHB.

Onduidelijk of Grives de cel in moet

Of Grives daadwerkelijk de cel in moet, is de vraag. In België mogen celstraffen van onder de drie jaar ook onder elektronisch toezicht uitgezeten worden.

Minus de tijd dat Grives in voorarrest zat (zes weken), blijft er nog tien maanden cel over. De vraag is alleen of dit ook voor mensen van buiten België geldt. Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) wil nog geen antwoord geven op de vraag hoe de straf wordt uitgevoerd.

Volgens haar advocaat John Maes hoeft iemand bij een celstraf van maximaal één jaar slechts een zesde te zitten. Dit zou inhouden dat er twee weken voor de actrice overblijven.

De actrice kan nog een verzoek indienen om haar straf in Nederland uit te zitten. Haar straf moet dan wel onherroepelijk zijn.

Na de zitting werd ze opgewacht door Nederlandse en Belgische media, maar liep ze snel door zonder een reactie te geven op het vonnis.

Actrice zegt professionele hulp te hebben gezocht

Grives verklaarde in eerste instantie dat ze zich voorbereidde op een film waarin ze de vriendin van een drugshandelaar zou spelen.

Haar advocaat zei dat het gedrag van Grives het gevolg was van de sociale druk waar zij als bekende persoon mee te maken had. Ze zou drugs en alcohol gebruiken en totaal niet hebben doorgehad waar ze mee bezig was.

Grives zegt professionele hulp te hebben gezocht.

Het OM nam de zaak zeer serieus en eiste een celstraf van twee jaar en 8.000 euro boete.