Yahya Abdul-Mateen II, die de rol van Black Manta speelde in Aquaman, is volgens The Hollywood Reporter in gesprek om de hoofdrol te vertolken in de vierde Matrix-film.

De 33-jarige Abdul-Mateen zou een jongere versie spelen van het personage Morpheus, die in de eerste films werd gespeeld door Lawrence Fishburne. De acteur vertolkte ook rollen in de Netflix-serie The Get Down en had kleinere rollen in onder meer Baywatch en The Greatest Showman.

Eerder werd al bekend dat Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss, de hoofdrolspelers van de eerste drie delen, terugkeren in het nieuwe vervolg. Zij zijn wederom te zien als Neo en Trinity.

De regie is in handen van Lana Wachowski, die samen met haar zus Lilly de eerste drie delen bedacht en regisseerde.

De productie van de film zal in 2020 beginnen. Er zijn nog geen details bekendgemaakt over het plot van de nieuwe film. Ook de naam is nog niet bekend.

The Matrix-trilogie wereldwijd succes

De eerste Matrix-film verscheen twintig jaar geleden en werd een wereldwijd kassucces. De film won vier Oscars, waaronder een voor de baanbrekende visuele effecten.

In 2003 kwamen The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions uit. De drie delen hebben samen ruim 1,6 miljard dollar (omgerekend ruim 1,4 miljard euro) opgeleverd.

De sciencefictionfilmreeks gaat over rebellen die vechten tegen een allesbeheersend, zelfdenkend computersysteem. "Veel filmideeën die we twintig jaar geleden al bespraken, blijken in de hedendaagse maatschappij nog relevanter te zijn geworden", zei Wachowski. "Ik ben heel blij dat ik opnieuw met de karakters van Neo en Trinity mag werken."