Nieuwe versie van de Jane Austen-klassieker, met een hoofdrol voor Keira Knightley
#

Tien jaar terug waren Jane Austen-bewerking ineens erg in de mode, vanwege de sterke heldinnen in deze verhalen. Kate Winslet was hartverscheurend in Sense and Sensibility (1995), Gwyneth Paltrow blonk uit als titelheldin in Emma (1996), en Clueless (1995) was een hedendaagse Beverly Hills-variant op Emma. Intussen stal Colin Firth menig vrouwenhart in de tv-serie Pride & Prejudice (1995). Dat Firths personage in Bridget Jones' Diary net als in die serie Darcy heet is een knipoog naar Austen. De rage nam zulke vormen aan dat de gangsterparodie Mafia! in de VS aan de man werd gebracht als Jane Austens Mafia! -immers, alles waaraan Austens naam was verbonden werd goud in die tijd.

Uithuwelijken

Tien jaar later is de rage allang weer voorbij en is het kennelijk tijd om de onverwoestbare Austen weer eens af te stoffen voor een nieuwe generatie meisjes. Met de 20-jarige Keira Knightley heeft de film een sterke troef in handen; Knightley bewees in Pirates of the Caribbean (en in mindere mate King Arthur) dat ze ook in kostuumfilms eerder koppig dan popperig is. Zij speelt Elizabeth Bennet, een van de vijf Bennet-dochters in het Engeland van het eind van de achttiende eeuw. Zolang de dochters niet getrouwd zijn vervalt het familiekapitaal aan een verre neef, dus moet er nodig worden uitgehuwelijkt. De komst van de rijke Mr Bingley en vooral de charmante Mr Darcy (Matthew MacFadyen) naar Hartfordshire doet de meisjesharten harder kloppen achter de gesteven borstrokken en korsetten.

Bride & Pride

Het beeldmateriaal van Pride & Prejudice belooft weer een ouderwetse, groots opgezette kostuumfilm, met sterk bezette rollen (Brenda Blethyn en Donald Sutherland als de beide Bennets; Judi Dench als Lady Catherine de Bourgh). En ook Keira Knightley lijkt in haar element, al is het de vraag of Matthew MacFadyen als Mr. Darcy bij de vrouwelijke doelgroep Colin Firth kan doen vergeten. Pride & Prejudice is geen hedendaagse variant, zoals eerder dit jaar de Bollywood-musical Bride & Prejudice was, maar met een goed gemaakte stiff upper lip-kostuumfilm op zijn tijd is niets mis. Al is het niet te hopen dat Bride & Pride samen weer zo'n Jane Austen-revival inluiden.

Het Parool: "Dat de film nadrukkelijk naar commercieel succes hengelt, mag blijken uit de centrale rol voor rijzende ster Keira Knightley,(...), die zich in de film goed staande houdt(...)."
De Volkskrant: "In de regie (...) dwaalt Knightley (...) op een manier die misschien beter bij een Brontë-verfilming zou passen, of lijkt ze soms op het punt te staan haar geliefde te kussen, iets waar de personages van Austen niet eens aan denken."
In 50 zalen