Spannende thriller waarin Rachel McAdams in een vliegtuig belandt met een man (Cilian Murphy) die haar chanteert.

Voor horrorfans leek Wes Craven allang afgeschreven: tussen Scream 2 en 3 door maakte hij de feelgoodmovie Music From the Heart. Cursed, eerder dit jaar uitgebracht en zijn eerste film in vijf jaar, was een mislukte weerwolffilm. Des te groter is de verrassing dat Red Eye een spannende nagelbijter is waarbij het publiek anderhalf uur op het puntje van zijn (vliegtuig)stoel kan zitten, al valt het te betwijfelen dat de film ooit in een vliegtuig zal worden vertoond.

Stalker

Hotelmanager Lisa (rijzende ster Rachel McAdams, ook te zien in The Wedding Crashers) heeft een lichte vliegangst die er niet minder op wordt wanneer haar 'red eye' (nachtvlucht) naar Miami vertraagd is. Passagiers vechten om een plaatsje, de gemoederen lopen hoog op, doch een vriendelijke medereiziger schiet Lisa te hulp wanneer ze in de rij onheus wordt bejegend. Deze kalme lotgenoot, Jackson Rippner (Cilian Murphy uit Batman Begins) biedt haar een drankje aan en blijkt vervolgens ook nog naast haar te zitten in het vliegtuig. "Wacht even- je bent toch geen stalker?" grapt hij nog. Even lijkt Red Eye zowaar de romantische kant op te gaan.

Maar wie de trailer zag weet dat achter de koele ogen van Jack Rippner (what's in a name) andere bedoelingen schuil gaan. Het is geen toeval dat hij naast Lisa belandt: hij heeft haar vader (Brian Cox) al in zijn macht en gijzelt vervolgens haar. Waarom? Wellicht heeft haar functie als hotelmanager er iets mee te maken.

Zakmesfilm

Red Eye is namelijk een zogenaamde 'zakmes-film': een film waarin alle details die worden geïntroduceerd vroeg of laat van pas komen, zoals de onderdelen van een zakmes. Dat is in Red Eye slim en terloops gedaan: passagiers die in bijrollen worden geïntroduceerd, keren vroeg of laat terug met een duidelijke functie. Met McAdams en Murphy heeft de film bovendien twee goede jonge acteurs aan boord, die nog een korte staat van dienst hebben en dus nog fris ogen. Dat Murphy een griezel kan spelen weten we sinds Batman Begins, maar dat McAdams behalve romantische films ook actiescènes aankan is een eye-opener. Al liep ze tijdens de opnames van Red Eye wel weer zo hard tegen een deur dat ze even buiten westen was, maar dat tekent haar inzet. Red Eye is als thriller zeker een aanrader, vooral voor mensen met vliegangst.

Het Parool: "Door de film van alle nodeloze ballast te ontdoen, levert de regisseur met een sterk staaltje kort Amerikaans het bewijs dat minder soms meer is."
De Volkskrant: "De gewelddadige confrontaties waarmee Red Eye besluit, worden snel, effectief, volgens het boekje uitgevoerd."
In 59 zalen