Voorspelbare doch sterke boksfilm met Russell Crowe als bokser en Paul Giamatti als zijn coach

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Toen de boksfilm Cinderella Man begin juni in de VS uitging ging hoofdrolspeler Russell Crowe op de vuist met hotelbediende Nestor Estrada. Crowe, altijd al opvliegend, kreeg geen verbinding met zijn vrouw in Australië en gooide vervolgens de telefoon naar de hotelbediende. Deze diende een klacht in en Crowe werd gearresteerd. Haastige excuses van Crowe konden niet voorkomen dat Cinderella Man een flinke deuk opliep: het publiek had ineens niet meer zoveel zin om Crowe's losse handjes ook nog eens in de bioscoop te gaan zien.

Bokssprookje

Jammer voor de andere betrokkenen, want Cinderella Man is een serieuze (zij het wat vroege) Oscarkandidaat die beter had verdiend. Goed, het is een volkomen voorspelbaar verhaal over een underdog die een onwaarschijnlijke winnaar wordt, en een typisch Amerikaans verhaal over het recht op tweede kansen en het overwinnen van tegenslagen.

En het is ook nog waar gebeurd: bokser Jim Braddock (Crowe) was nog nooit knock-out gegaan toen hij door de beurscrisis al zijn geld kwijtraakte en werkloos werd. Hij behield zijn trots, werkte voor een schijntje in de haven met een gebroken hand en kreeg een kans zijn bokscarrière alsnog af te ronden in een gevecht waarin hij bij voorbaat tot verliezer werd bestempeld. Maar Braddock won, en daarna nog vaker, en werd als 'cinderella man' het symbool werd voor de veerkracht van de gewone Amerikaan in barre tijden.

Giamatti

Cinderella Man is een bijna bijbelse variant van Rocky, maar zo goed gemaakt dat je mee zit te juichen wanneer Braddock de ring ingaat, en meehuivert wanneer hij tegen de beestachtige Max Baer moet uitkomen, die al twee tegenstanders doodsloeg. Geen wonder dat Braddocks brave vrouw Mae (Renée Zellweger) liever heeft dat Jim van de wedstrijd afziet, ook al levert de match nog zoveel geld op.

Oscarwinnares Zellweger heeft een weinig interessante rol als Braddocks trouwe vrouw, die in alle omstandigheden achter hem blijft staan. De Braddocks zijn verder ook zo braaf en eerlijk dat het bijna lachwekkend wordt: de aftiteling meldt dat Braddock na zijn bokscarrière ook nog oorlogsheld en bruggenbouwer werd.

Nee, dan liever Paul Giamatti, die als Braddocks coach Joe Gould termen als 'spekjood' hanteert wanneer hij kwaad wordt. Hij geeft dit bokssprookje pit. Giamatti, die al twee keer werd gepasseerd voor een welverdiende Oscarnominatie (Sideways, American Splendor), is met deze rol zeker een kanshebber is voor een Beste Bijrol-nominatie. Wanneer Morgan Freeman een Oscar kan winnen voor zijn rol in Million Dollar Baby moet Giamatti op zijn minst een nominatie aan Cinderella Man over kunnen houden. Giamatti is de echte underdog van Hollywood, waar Oscarwinnaar Crowe een stuk minder goed in de markt ligt.

Het Parool: "Russell Crowe is even overtuigend als de bokser Jim Braddock die zich uit de ellende van de depressiejaren omhoog vecht"
De Volkskrant: "De klassieke underdog, die de Amerikaanse droom waarmaakt en uitgroeit tot working class hero - zo ziet de Academy het doorgaans graag"
In 82 zalen