Lawaaierige en tegenvallende filmversie van computerspel

Verfilmingen van computerspelletjes zijn tot nu toe nauwelijks bevredigend geweest. Zolang een bioscoopstoel niet uitgerust is met een joystick die de toeschouwer aktief laat meespelen blijft het natuurlijk ook behelpen. Zelfs Tomb Raider bleek -ondanks alle voorpubliciteit en een tot de verbeelding sprekende hoofdrolspeelster- uiteindelijk een banale aktiefim waarin de logica ver te zoeken was.
Resident Evil

Biologisch experiment

Maar goed, de Lara Croft van Resident Evil heet Alice (inderdaad, net als die uit Wonderland) en is gehuld in een rode jurk met een hoge split. Alice is een van de weinige overlevenden van een uit de hand gelopen biologisch experiment. In een onderaards gangenstelsel moet ze het opnemen tegen een leger van zombies die zich uiteraard niet zo snel laten verslaan. Daarnaast moet het dodelijke virus dat 'the Red Queen' wordt genoemd en de verspreiding op haar geweten heeft worden uitgeschakeld. En aangezien Alice geheugenverlies heeft moet haar alles door haar strijdgenoten worden voorgekauwd. Wel zo handig, is de kijker ook meteen op de hoogte.

Frietsnijder

Model Milla Jovovich weet op het affiche nog wel een stoere pose aan te nemen, maar veel verder reiken haar acteerprestaties niet. Ze krijgt versterking van The Fast and The Furious' Michelle Rodriguez, die er wederom in slaagt een hele film lang een PMS-blik op te zetten. Sommige scènes zijn nog wel spectaculair, zoals de gang met laserstralen die als frietsnijders de dappere commando's in blokjes hakken. En de confrontatie met de door het virus gemuteerde honden liegt er evenmin om.

Maar de essentiële gevechten met de zombies doen teveel denken aan de Thriller-videoclip van Michael Jackson. En voor de dialogen ('take me to the next level'!) hoeven we ook niet naar Resident Evil. Voor kenners van de RE-game valt er wellicht nog wat herkenbaars te genieten. Maar die zullen weer gefrustreerd raken omdat ze -bij gebrek aan joystick- Milla en Michelle niet naar de juiste level of gang weten te sturen.

Het ParoolDe Volkskrant