Twee Nederlandse familiefilms zijn dit weekend in de prijzen gevallen op het prestigieuze International Children's Film Festival in de Noorse stad Kristiansand.

De film Kapsalon Romy van regisseur Mischa Kamp werd bekroond als beste Europese jeugdfilm van het jaar. De familiefilm Mijn bijzonder rare week met Tess won de prijs van de Kinderjury van de Stad.

De beide films vielen al eerder in de prijzen. Eerder won Kapsalon Romy, met een hoofdrol voor Beppie Melissen, op de Frankfurter Buchmesse al de prijs voor de beste verfilming van een kinderboek.

Melissen speelt in de film oma Stine die haar kleindochter Romy na school met frisse tegenzin opvangt in haar kapsalon, omdat haar pas gescheiden dochter Margot moet werken. De kapster worstelt met beginnende alzheimer.

Hoofdpersoon werkt aan 'alleenheidstraining'

Mijn bijzonder rare week met Tess van regisseur Steven Wouterlood werd eerder op het festival van Berlijn al onderscheiden met een Special Mention. Sindsdien is de jeugdfilm geselecteerd voor meerdere grote festivals en won de film diverse prijzen.

Mijn bijzonder rare week met Tess met Jennifer Hoffman en Julian Ras in de hoofdrollen, gaat over Samuel die bang is om als jongste van het gezin alleen over te blijven. Daarom begint de jongen tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen 'alleenheidstraining'.

Mijn bijzonder rare week met Tess is vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. Kapsalon Romy wordt vanaf 2 oktober vertoond.