Roman Polanski klaagt de Academy aan en eist zijn lidmaatschap in de organisatie achter de Oscars weer terug, meldt TMZ.

De regisseur claimt volgens nieuwe rechtsdocumenten dat de Academy niet, zoals eerder beloofd, is teruggekomen op hun beslissing hem zijn lidmaatschap te ontnemen.

In plaats daarvan weigerde de organisatie hem afgelopen januari alsnog terug te laten keren.

Polanski werd, tegelijkertijd met Bill Cosby, in mei 2018 uit de Academy gezet wegens de verdenkingen van verkrachting en seksueel misbruik.

De regisseur stelt ook in de documenten dat de Academy een lid voortijdig op de hoogte dient te stellen van een dergelijke beslissing en degene de gelegenheid moet geven om gehoord te worden.

Polanski stelt dat de Academy hem nooit een eerlijke kans heeft gegeven en dat de organisatie zijn eigen regels heeft overtreden door hem zijn lidmaatschap te ontnemen.

Regisseur verdacht van verkrachting en seksueel misbruik

De regisseur, die in 1963 lid werd van de Academy en wiens films tot nu toe acht Oscars ontvingen, wordt ervan verdacht in 1972 een Duitse actrice te hebben verkracht en in 1975 een tienjarig meisje te hebben misbruikt.

Polanski vluchtte vanuit de Verenigde Staten terug naar Europa, waar hij vanwege zijn dubbele paspoort (Frans en Pools) in Frankrijk kan leven, zonder bang te hoeven zijn dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd.