Oscar-winnaar Alejandro González Iñárritu, bekend van onder meer Birdman en The Revenant, is verkozen tot juryvoorzitter van het Filmfestival van Cannes 2019.

De organisatie van het prestigieuze festival maakte dat nieuws via een video op hun website bekend.

Als voorzitter treedt Iñárritu in de voetsporen van onder anderen Francis Ford Coppola, Steven Spielberg en Pedro Almodóvar. Vorig jaar leidde actrice Cate Blanchett de jury die jaarlijks de Gouden Palm uitreikt.

Het Filmfestival van Cannes staat bekend als het meest prestigieuze evenement voor filmmakers. Vorig jaar werd de Japanse film Shoplifters uitgeroepen tot winnaar, kreeg Spike Lee de juryprijs voor BlackKklansman en werd de Poolse filmmaker Pawel Pawlikowski bekroond tot beste regisseur voor Cold War. Diezelfde namen waren onlangs ook belangrijke kanshebbers bij de Oscars.

Alejandro González Iñárritu brak in 2000 door met het Mexicaanse mozaïekdrama Amores Perros en kreeg zijn eerste Oscar-nominatie voor Babel (2006). Met het zwartkomische Birdman won hij in 2015 de prijs voor beste scenario, beste regie en beste film.

Een jaar later werd hij nogmaals bekroond als beste regisseur, ditmaal voor de historische overlevingsfilm The Revenant. In 2018 werd hij door de Academy geëerd voor zijn VR-project Carne y Arena, waarin bezoekers in de huid van een vluchteling konden kruipen.