Donald Trump heeft vrijdag de Golden Raspberry Award voor de slechtste acteur gewonnen. De Amerikaanse president sleepte de prijs voor slechtste filmprestatie van het afgelopen jaar in de wacht voor zijn 'rollen' in de documentaires Fahrenheit 11/9 en Death of a Nation.

In beide films wordt archiefmateriaal van Trump gebruikt.

Het is niet de enige Razzie die de Amerikaan tijdens de 39e editie van de prijzenregen won. Trump, die in 1991 al een prijs voor de slechtste mannelijke bijrol kreeg, werd ook gekroond tot slechtste duo, voor zichzelf en zijn 'zichzelf in stand houdende bekrompenheid'.

Zijn vrouw Melanie maakte ook kans op de gouden framboos voor haar bijrol in Michael Moores Fahrenheit 11/9, maar zag het beeldje naar Trumps adviseur Kellyanne Conway gaan voor dezelfde documentaire.

Holmes & Watson uitgeroepen tot slechtste film

De grote 'winnaar' is de film Holmes & Watson. De comedy over Sherlock Holmes en Dr. Watson, waarin Will Ferrell en John C. Reilly de hoofdrollen vertolken, sleepte vier awards in de wacht.

De film werd verkozen tot slechtste film en slechtste remake, namaak of vervolg. Ook kreeg Etan Cohen de prijs voor slechtste regisseur en waren de acteerprestaties van Reilly genoeg onder de maat om naar huis te gaan met het beeldje voor de slechtste mannelijke bijrol.

De Golden Rasperry Awards zijn gouden beeldjes in de vorm van een framboos die een satirische tegenhanger van de Oscars zijn. Traditiegetrouw worden de beeldjes de dag voor de prestigieuze Oscars uitgereikt.

Bekijk hier de trailer van Fahrenheit 11/9
108
Bekijk hier de trailer van Fahrenheit 11/9