De sciencefictionfilm Alita: Battle Angel draait op dit moment in de bioscopen. Deze mangaverfilming van regisseur Robert Rodriguez speelt zich af in een postapocalyptische wereld en volgt de avonturen van robot Alita. Wat vinden recensenten?

NRC - twee sterren

"De film begint met cyborgreparateur dokter Ido (Christoph Waltz) die het hoofd vindt van een cyborg (Salazar). Hij geeft haar een lichaam, noemt haar Alita en behandelt haar als een dochter. Het meisje is lief maar heeft geen geheugen en blijkt over fenomenale vechttechnieken te beschikken."

(...) "Visueel zijn de momenten waarin Alita door de lucht zoeft en 'bad guys' neerslaat indrukwekkend, net als de scènes waarin ze ‘motorball’ speelt, een agressieve sport die veel bewoners van Iron City een doel in het leven geeft. Maar dat kan het suffe scenario met vaak tenenkrommend clichématige dialogen niet compenseren. Wie weet lukt het wel in het vervolg waar de film al op zinspeelt?"

Lees meer

De Volkskrant - drie sterren

"Uitmuntend zijn met name de racescènes waarin bewapende en buitenissig uitgedoste mens-machines op gemotoriseerde skates strijden om een ijzeren bal, als kruising tussen Harry Potter en Transformers. Dat het drama te midden van dit technische spierballenvertoon wat naar de achtergrond wordt geduwd, hoort er een beetje bij."

(...) "Opmerkelijk, en op een verrassende wijze zelfs goed, is het spel van Rosa Salazar als het titelpersonage. Haar gezicht werd met de computer nagetekend en onder meer bewerkt met onnatuurlijk grote mangaogen. (...) Hoe groot die ogen ook zijn, je vergeet op den duur dat je kijkt naar een artificieel mensengezicht – en dat is precies de bedoeling."

Lees meer

Trouw - drie sterren

"Niet elke postapocalyptische sciencefiction hoeft de filosofische diepgang van Blade Runner te hebben, een klassieker in het genre. Maar Alita: Battle Angel lijdt aan ideeënarmoede. De film had ook wel iets minder een oversekste puberfantasie mogen zijn, al zat dat ingebakken in de Japanse strip waar dit een verfilming van is."

(...) "De combinatie van echte acteurs en visuele effecten is fantastisch en het tempo van de actie ligt hoog. In die zin zal niemand zich vervelen. Maar als je gevoelig bent voor de eindeloze recycling van clichés, waarin een geseksualiseerde robot met grote ogen de zoveelste postapocalyptische strijd uitvecht terwijl ze eigenlijk onverslaanbaar is, dan haak je waarschijnlijk af."

Lees meer