Schokkende film over verkrachting en vergelding

Het is alweer jaren geleden dat het filmfestival van Cannes een echt schandaalsucces had, maar Irréversible was er zo een, compleet met boe-geroep en massaal vertrekkend publiek. De voornaamste reden was een realistisch gefilmde verkrachtingsscène die ook nog eens negen ondraaglijk lange minuten duurde.

Een bijkomende reden was dat de gebeurtenissen in de film -net als bij Memento- in omgekeerde volgorde werden vertoond. Met als gevolg dat de film opent met Vincent Cassel, die met zijn vriend bloedig wraak neemt op de verkrachter van zijn vriendin. En of dat al niet gewelddadig genoeg was volgt daarna nog eens die langdurige verkrachting van Monica Bellucci, ook in het echt de vriendin van Cassel. Na die afdaling in de diepe duisternis wordt de film steeds lichter en vrolijker, maar dat haalden de meeste bezoekers in Cannes dus niet eens.

Vuistslag

De titel,
Irréversible

In zijn vorige films (Seul Contre Tous, Carne) schetste Noé ook al geen vrolijk beeld van de mensheid, door een verbitterde, agressieve en racistische paardenslager als hoofdpersoon te nemen. Talent heeft Noé wel degelijk, juist daarom komen zijn films als een vuistslag aan.

Irréversible heb ik helaas nog niet gezien, maar afgaande op Noé's vorige werk moet het meer zijn dan 'die film met die negen minuten durende verkrachtingsscène' of de gimmick van het achterwaarts vertellen van een trauma. En de film past goddank ook niet in het kortdurende genre van de kunstzinnige porno dat twee jaar geleden in Frankrijk voor tijdelijke opschudding zorgde, met films als Romance en Baise-moi. (Al zat in die laatste wel weer een fragment van Noé's Seul Contre Nous). Ongezien een aanrader dus, maar een waarschuwing is op zijn plaats: absoluut niet voor de zwakken van geest of maag.