Jim Taihuttu werkt aan een film over de Indonesische Onafhankelijksstrijd die tussen 1945 en 1949 plaatsvond, maar wil de soldaten van toen niet veroordelen.

“Het is een onverteld verhaal", zegt Taihuttu over De Oost in een interview met de Volkskrant. "Ik wil laten zien dát het gebeurde."

De regisseur, die bekendheid verwierf met films als Rabat en Wolf, kreeg aanvankelijk het advies om de film niet in Indonesië op te nemen. Het land zou niet beschikken over de juiste infrastructuur om een grote film op te nemen, bovendien zou het oorlogsthema wellicht open wonden openrijten.

"Toch kozen we ervoor hier te filmen, soms op een steenworp afstand van de historische locaties", zegt de 37-jarige filmmaker.

"Meer dan de helft van de crew is Indonesisch. Ik vind dat belangrijk en denk dat het veel toevoegt."

'Een jongen laat zich lokken door het avontuur'

In De Oost, met rollen voor onder anderen Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier, wordt de Nederlandse soldaat Johan naar Java gestuurd, om er ter plaatse achter te komen dat zijn nobele streven om de bevolking te helpen niet zal stroken met de werkelijkheid.

"Het gaat over een gewone jongen die zich laat lokken door het avontuur, door de oproep overzee iets goeds te doen. En dan blijkt het ter plekke anders te gaan dan hij dacht."

De film moet vanaf het voorjaar van 2020 in Nederland te zien zijn.