De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi, die ruim een jaar geleden een grote hit scoorde met Thor: Ragnarok, wil niet het derde deel van Guardians of the Galaxy regisseren.

"Dit is en blijft de film van James Gunn", zei Waititi maandag in een interview met The Wrap. "Het zou voelen alsof je een huis binnenloopt en tegen een kind zegt: 'Hé, ik ben opeens je nieuwe vader!' Dit project is in alle opzichten van James."

Waititi werd in de wandelgangen genoemd als mogelijke opvolger van Gunn, die vorig jaar door producent Disney werd ontslagen nadat een extreemrechtse site oude Twitter-berichten vol foute grappen van Gunn had gepubliceerd.

De zaak leidde tot veel protesten, onder meer in de vorm van een open brief van alle castleden van Guardians of the Galaxy 1 en 2. Zij benadrukten dat de tweets van Gunn tien jaar oud waren en dat de regisseur inmiddels zijn leven had veranderd. Ze stelden de film alleen maar met Gunn te willen maken, maar Disney hield de poot stijf en ontsloeg de regisseur.

Gunn had scenario voor derde deel al voltooid

Het is sindsdien onduidelijk wat er met de film gaat gebeuren, waar Gunn het scenario al voor voltooid had. De regisseur maakte ook de eerste twee delen, die Disney elk een slordige miljard dollar opleverden. De film staat nu gepland voor 2021, maar er is nog geen regisseur gevonden die de film wil gaan maken.

Gunn zelf is inmiddels ingelijfd bij studio Warner Bros; hij werkt momenteel aan het vervolg op de hit Suicide Squad.