De Nederlandse coproductie Monos is in de prijzen gevallen op het Sundance Filmfestival in de Verenigde Staten. De nieuwe speelfilm Dirty God van regisseur Sacha Polak greep naast de prijzen.

De film Monos van de Zuid-Amerikaanse filmregisseur Alejandro Landes won de World Cinema Dramatic Special Jury Award.

Dirty God werd net als Monos vertoond in de World Cinema Dramatic Competition van het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke films dat jaarlijks plaatsvindt in Park City in de Amerikaanse staat Utah.

De film Monos, gefilmd door Gouden Kalf-winnaar Jasper Wolf, is een coproductie van Colombia, Argentinië, Nederland, Duitsland, Zweden en Uruguay. Het verhaal speelt zich af op een afgelegen Colombiaanse bergtop, waar acht kindsoldaten met wapens ervoor moeten zorgen dat een Amerikaanse gegijzelde vrouw in leven blijft.

Lemming Film is de Nederlandse coproducent van Monos, die in maart wordt uitgebracht in Colombia. De Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

De grote juryprijzen van Sundance gingen naar Clemency (U.S. Dramatic), One Child Nation (U.S. Documentary), Honeyland (World Cinema Documentary) en The Souvenir (World Cinema Dramatic). In totaal werden er 28 prijzen uitgereikt.