Op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft Zhu Shengze de Tiger Award 2019 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar film Present.Perfect., een coproductie tussen de Verenigde Staten en Hongkong.

Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro, dat wordt verdeeld tussen de filmmaker en producent.

In de film toont Shengze bijzondere livestreambeelden die mensen online hebben gezet. Ook portretteert zij sommigen van hen.

"Een gedurfde film die ons meevoert naar plekken waar we nog nooit geweest zijn, die mensen aan het licht brengt die gezien willen en moeten worden, en die de filmtaal uitbreidt met een nieuwe grammatica door het gebruik van found footage uit het huidige millennium", aldus de jury.

Capharnaüm van Nadine Labaki uit Libanon kwam als publieksfavoriet naar voren en wint daarmee de BankGiroLoterij Audience Award.

Hoogste waardering van het publiek

La Flor (Parte 2) van de Argentijn Mariano Linás kreeg de Hubert Bals Fund Audience Award. Van alle films die dankzij het fonds tot stand zijn gekomen, kreeg deze de hoogste waardering van het publiek.

De Portugese Aya Koretzky krijgt de de Bright Future Award voor haar film A volta ao mundo quando tinhas 30 anos. De Zweedse Anna Eborn sleepte met haar film Transnistra de VPRO Big Screen Award 2019 in de wacht.

"Deze filmmakers bewijzen niet alleen dat onafhankelijke cinema springlevend is, maar ook dat zij in staat zijn de grenzen van film te verleggen", zei festivaldirecteur Bero Beyer. "Wij danken hen voor hun moed en passie."

De 48e editie van het IFFR duurt nog tot en met zondag.