De megahit Black Panther is de komende week gratis te bezoeken in 250 theaters in de Verenigde Staten.

AMC Theatres heeft hiertoe besloten in het kader van Black History Month, een jaarlijkse herdenking van de geschiedenis van Afro-Amerikanen, meldt The Hollywood Reporter maandag.

Black Panther won in de nacht van zondag op maandag als eerste stripboekverfilming een SAG Award voor de totale cast.

De film ontpopte zich met een opbrengst van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) wereldwijd tot een van de grootste bioscoophits van 2018. De film over het beroemde Marvel-personage geldt nu al als een mijlpaal, omdat de cast vrijwel geheel uit donkere acteurs bestaat. Critici prezen het onderliggende sociaalkritische commentaar in het verhaal.

Black Panther gaat over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

Black Panther-cast over superhelden, pindakaas en kostuums
144
Black Panther-cast over superhelden, pindakaas en kostuums

Film geldt als een van de favorieten bij de Oscars

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen in Black Panther worden vertolkt door Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman.

Black Panther geldt ook als een favoriet bij de uitreiking van de Oscars, eind februari. De film heeft zeven nominaties op zak.