De satirische comedyreeks Family Guy gaat stoppen met het maken van grappen ten koste van de lhbt-gemeenschap.

Het besluit werd zondagavond in de nieuwste aflevering onthuld. In die aflevering vertelt hoofdpersonage Peter het nieuws aan een cartoonversie van president Donald Trump. Het voornemen werd later bevestigd door de makers.

Geestelijk vader Seth MacFarlane en de producenten vinden dat het schrappen van antihomograppen bij deze tijd past. "Sommige grappen die we twintig jaar geleden maakten, toen we begonnen met de serie, voelen nu niet meer goed aan", zegt producent Alec Culkin. "Het gaat om voortschrijdend inzicht: sommige dingen zijn nu niet meer acceptabel."

In de serie worden regelmatig grappen gemaakt ten koste van lhbt'ers. Meestal gaan deze grappen over Stewie, de baby van de familie Griffin waar de serie om draait.

Meerdere bekendheden onder vuur vanwege homofobie

Diverse bekende Amerikanen kwamen de afgelopen maanden onder vuur te liggen vanwege hun vermeend homofobe opmerkingen, zoals komiek Kevin Hart. Hij legde de presentatie van de Oscars neer nadat er commotie was ontstaan over oude uitspraken die hij ten koste van homo's had gedaan.

In Nederland lagen onder andere Johan Derksen en het programma Veronica Inside onder vuur vanwege homofobe opmerkingen. Derksen wilde niet ingaan op een uitnodiging van emancipatieminister Ingrid van Engelshoven om hier een constructief gesprek over aan te gaan.