Netflix kwam vorige week met een primeur: voor het eerst bracht de streamingdienst een interactieve film, waarin de kijker mag meebepalen over het verloop van de verhaallijnen. Critici zijn verdeeld over het project, dat onderdeel uitmaakt van de populaire sciencefictionreeks Black Mirror.

Humo - 2,5 ster

"Een goede film zuigt je mee in die gekte, overgeleverd aan de grillen van het hoofdpersonage, maar hier zorgen de vele actieve keuzemomenten ervoor dat je constant bewust bent van jouw rol als buitenstaander. Gooi daar de weldadige soep van metareferenties, het doorbreken van de vierde wand en enkele verplichte flashbacks bovenop, en je krijgt, ironisch genoeg voor een interactieve film, een behoorlijk afstandelijke kijkervaring."

Lees de volledige recensie hier

The Hollywood Reporter - geeft geen sterren

"Bandersnatch is het interessantst wanneer je als kijker beslissingen maakt die leiden tot een relatief lineaire en samenhangende verhaallijn. Er zijn verschillende eindes, maar die zijn niet allemaal bevredigend. Minstens één daarvan zorgt voor een vrij abrupt einde en dat leidt ertoe dat je weer opnieuw wil beginnen."

"Wanneer je het leuk vindt om te kunnen kiezen welke muziek Stefan (het hoofdpersonage, red.) luistert en of hij zijn vader moet vermoorden, dan zal Bandersnatch je gelijk aanspreken. Maar zelfs de meest nieuwsgierige mensen zullen op een gegeven moment een beetje moe worden wanneer dit gegeven zijn glans verliest."

Lees de volledige recensie hier

The Independent - vier sterren

"Deze interactieve manier van het vertellen van een verhaal is eerder uitgevoerd, maar nog niet op zo'n zichtbare, geraffineerde en volwassen wijze. (…) In totaal is er meer dan 2,5 uur aan filmmateriaal beschikbaar, maar de meeste kijkers zullen na zo'n 60 tot 75 minuten klaar zijn. Die zullen dus niet alles zien."

"Wat bij de meesten zal knagen, is dat de leukste dingen uit Bandersnatch 'ouderwets' zijn. Veel onderdelen hiervan konden ook worden bereikt zonder het interactieve element."

Lees de volledige recensie hier

Trailer Black Mirror Bandersnatch
91
Trailer Black Mirror Bandersnatch