Famke Janssen is naar eigen zeggen altijd bang geweest voor typecasting, ook voor haar rol van haar femme fatale-personage in de James Bond-film GoldenEye

Al voordat ze de rol van Xenia Onatopp in de 007-film op zich heeft genomen, was Janssen ermee bezig zich niet getypecast te laten worden, vertelt ze in gesprek met FoxNews

"Voordat ik actrice was, was ik model. Ik wilde van het stereotype van model-wordt-actrice afkomen door op het hoogtepunt van mijn carrière naar de universiteit te gaan. Daarna ging ik terug naar acteren om met een schone lei te beginnen."

Juist toen kwam de 54-jarige Nederlandse actrice voor stereotype-uitdagingen te staan. Na haar rol in GoldenEye heeft de The Blacklist-actrice talloze soortgelijke rollen afgeslagen zodat het type personage niet aan haar zou blijven kleven.

"Ik wilde niets doen met pistolen", vertelt ze. "Ik denk dat mensen mij als een rare buitenlander zagen, ze konden mij niet echt plaatsen en vonden mijn naam raar. Ik ben mij daarom gaan focussen op de meest Amerikaanse rollen die ik kon verzinnen."

Na James Bond richtte actrice zich op kleine rollen

Janssen richtte zich sindsdien op kleine rollen om meer verhalen te kunnen vertellen. In 2000 werd de actrice Jean Grey in de X-Men-films. Ze bleef het gezicht van de superheldin in elke vervolgfilm tot en met 2014.

"Het is grappig en interessant om te zien hoe ik mijzelf van het type personage probeer te distantiëren, maar toch op de een of andere manier ernaar terug gekatapulteerd word. Maar de rollen hebben mij ook enorme successen gebracht."

Famke Janssen wil eigen films nooit terugkijken
Famke Janssen wil eigen films nooit terugkijken