Ook een doorsnee Jackie Chan-film blijft leuk

Sinds zijn doorbraak in de VS wordt de Aziatische superster Jackie Chan in aktiekomedies aan Chris Tucker(Rush Hour) of Owen Wilson (Shanghai Noon) gekoppeld. Dat levert soms leuke films op, maar gelukkig blijft Chan zijn oude fans ook trouw met het vertrouwde recht-toe-recht-aan werk: knokfilms waarin geen druppel bloed spat maar wel veel te lachen valt.
The Accidental Spy

Chan speelt een onhandige verkoper van sportartikelen die bij toeval een overval op een juwelierszaak verijdelt en vervolgens te horen krijgt dat er in Korea een grote erfenis op hem wacht. Daarna raakt hij ook nog betrokken in een spionagecomplot rond een superdrug dat hem naar Turkije voert.

Stunts

Maar eigenlijk doet het verhaal er niet zoveel toe: alle verwikkelingen dienen vooral als aanleiding om zoveel mogelijk stunts en knokpartijen te ensceneren als Chans oude botten kunnen verdragen. En dat is nog verrassend veel voor een bijna-vijftiger. Er wordt weer naar hartelust uit ramen, van daken en uit auto's gesprongen en na afloop vertoont de aftiteling traditioneel de opnames waarin het nèt even pijnlijk mis ging.

Hoogtepunten vormen de stoeipartijen in Turkije, met een naakte Chan die uit een Turks bad is gevlucht, en een achtervolging waarbij Chan met zijn koffer van de ene in de andere taxi springt. Waarom en waartegen Chan vecht blijft zo helder als haaievinnensoep, maar het is allemaal vermakelijk genoeg voor een verregende zomeravond.

De persmap van Accidental Spy vermeldt verder nog dat Chans vrouwelijke tegenspeelster Vivian Hsu 1m 62 is, 45 kilo weegt, bloedgroep A heeft (resusfactor onbekend), en dat haar hobbies bowlen en zwemmen zijn (niet tegelijkertijd). Het is maar dat u het weet.

Het ParoolDe Volkskrant

In 16 zalen