De medebedenker van hitserie The Walking Dead, Frank Darabont, start een juridisch proces tegen zender AMC. Hij eist een schadevergoeding van 280 miljoen dollar (ruim 246 miljoen euro) omdat hij niet het bedrag zou krijgen waar hij als medebedenker recht op heeft.

De twee partijen probeerden jarenlang de zaak in een soort bodemprocedure te schikken, maar dit is niet gelukt. Een rechter in New York besloot maandag dat de afspraken tussen beide partijen voor meerdere interpretaties vatbaar zijn en dat zij dus niet kan besluiten wie gelijk heeft.

Daarom moeten zowel Darabont als AMC voor de rechter komen, meldt The Hollywood Reporter. Het gaat volgens de filmsite om een van de grootste financiële claims in de geschiedenis van Hollywood. De medebedenker van de zombieserie begon de zaak al in 2013.

Darabont, ook de maker van hitfilms The Shawshank Redemption en The Green Mile, werd halverwege het tweede seizoen tegen zijn wil ontslagen. De regisseur en producent stond aan de wieg van het succes van de serie en werd destijds door zender AMC met alle egards binnengehaald. Hem werd onder meer 10 procent van de nettowinst van de serie beloofd.

Darabont beschuldigt AMC van onterecht ontslag en 'boekhoudkundige trucs'

The Walking Dead loopt inmiddels negen seizoenen en is aan 120 landen verkocht. De omzet van de serie wordt in de miljarden geschat. Darabont zag hier na zijn ontslag geen cent van terug. Hij werd halverwege het tweede seizoen ontslagen omdat hij ondermaats zou presteren, maar de regisseur stelt dat AMC dit besluit nooit met feiten heeft kunnen onderbouwen.

Daarnaast verwijt Darabont de zender door boekhoudkundige trucs de winst op papier lager te laten lijken dan daadwerkelijk het geval is.

AMC produceert de show ook en zou de eigen gelijknamige zender een 'artificieel laag' bedrag in rekening brengen om de serie over zombies uit te mogen zenden. De enige reden hiervoor is volgens Darabont "het verhogen van de winst voor het moederbedrijf en het minimaliseren van de opbrengsten voor de rest van de deelnemers aan de show".

De omroep AMC betaalt ruim 1 miljoen dollar per aflevering van The Walking Dead aan het moederbedrijf. Dat terwijl de omroep ruim het dubbele moest betalen per aflevering van Mad Men, dat door AMC werd uitgezonden maar door een ander bedrijf is geproduceerd.