Stijlvolle Duitse komedie rond geschift gezin

Wanneer een zwakzinnige voor zijn dertigste verjaardag graag ontmaagd wil worden, en dan nog het liefst door de vriendin van zijn broer, levert dat doorgaans een platte klucht of een zwaar sociaal drama op. De Duitse komedie Mein Bruder der Vampir, hier uitgebracht onder de vreselijke titel
Getting My Brother Laid

Steekje los

Gebaseerd op een scenario van Matthias Pacht, die zelf een mongloïde broer heeft, schetst Taddicken een tragikomisch beeld van een gezin waar aan iedereen een steekje los is. Ma is een ex-stewardes die zwemvesten naait, de oudste broer speelt nog met treinen en de jongste zus van veertien is geobsedeerd door haar eigen eerste keer. Ze houdt spreekbeurten over sex, verluchtigd met zelfgemaakte dia's. En ze voert haar zwakzinnige broertje in de openingsscène mee naar het dak om hun oudste broer te begluren als hij met zijn nieuwe vriendin in bed ligt.

De voor de hand liggende boodschap is uiteraard dat aan de 'getikte' broer nog het minst mis is. Goed, hij doet graag of hij vampier is en heeft een vliegtuig-tic, maar op de sociale werkplaats doet hij niemand kwaad.

Taddicken laat het gelukkig niet bij deze open deur, maar voert de situatie tot in het extreme door. Dat doet hij op een luchtige manier, vol geestige stijlbreuken zoals een musicalnummertje of splitscreen. De hele film is trouwens gedrenkt in een jaren zeventig-sfeertje (kleding, kleuren), terwijl het verhaal toch echt in het heden speelt.

Laat u dus niet afschrikken door de Engelse titel die een soort American Pie-spin-off suggereert: Getting My Brother Laid/Mein Bruder der Vampir is origineel, charmant en net even anders. En wanneer kon dat voor het laatst gezegd worden over een Duitse tragi-komedie?(Nou, vooruit: Lola Rennt. Maar daarvóór?)

Het ParoolDe Volkskrant

In 4 zalen