Wezenloos occult melodrama met Kevin Costner

Komt het ooit nog goed met Kevin Costner?
Dragonfly

De acteur/regisseur die ruim tien jaar terug dankzij Dances With Wolves, JFK en The Bodyguard op het toppunt van zijn roem stond kan bijna niets meer goed doen. Probeert hij het voor de verandering eens als grenzeloze bad guy, resulteert dat in het abominabele 3000 Miles From Graceland. Alleen in 13 Days kwam hij recentelijk ouderwets uit de verf, maar daar had hij wel een stokpaardje (JFK!) voor nodig.

Met Dragonfly heeft Costner ook nog de domme pech dat Richard Gere -toch ook een acteur die zijn hoogtijdagen allang heeft gehad- recent veel beter uit de verf kwam in een vergelijkbare film, The Mothman Prophecies. Net als Gere in die film is Costner een weduwnaar die weigert te geloven dat zijn vrouw verdwenen is. Allerlei mysterieuze aanwijzingen (onder meer in tekeningen, net als bij The Mothman Prophecies) sterken hem in de overtuiging dat zijn vrouw kontakt met hem zoekt. Costners zwangere vrouw is verdwenen bij een bus-ongeluk in Venezuela, maar haar lichaam is nooit gevonden.

Slap melodrama

De aanwijzingen leiden dan ook naar Venezulea, via een volkomen overbodige omweg. Want aangezien de bus in een rivier op Costner ligt te wachten had hij ook zonder tekeningen een ticket naar Venezuela kunnen kopen. En natuurlijk zinkt de bus -die daar al maanden ligt, in het kolkende water- nét op het moment dat Costner erin duikt.

Vanaf dat moment gaat Dragonfly alleen nog maar verder bergafwaarts, wat nog een hele prestatie is na anderhalf uur slap melodrama zonder spanning. Zelfs de verschijning van indianen, ooit Costners trouwe bondgenoten, kunnen de film niet redden. Alleen voor die-hard Costner-fans, mochten die nog bestaan.