Romantische komedie met Josh Hartnett

Na twee rollen onder de wapenen (Pearl Harbor, Black Hawk Down) was Josh Hartnett kennelijk hard toe aan een film waarin hij door meisjes werd omringd. De ironie van het gegeven van 40 Days and 40 Nights is echter dat hij er -voor de duur van de titel- niet aan mag komen.

Waarom niet? Omdat hij, als part-time katholiek, zichzelf een vastenperiode heeft opgelegd. Elk nieuw meisje doet hem namelijk denken aan zijn grote liefde, die hem in de steek heeft gelaten. En als wilde sex niet helpt om haar te vergeten, dan wellicht vasten.

Het is een behoorlijk vergezocht uitgangspunt, zelfs voor een tienerkomedie, en je moet er in mee kunnen gaan om de anderhalf uur die 40 Days duurt te kunnen 'trekken', om het maar een toepasselijk uit te drukken. Want Josh heeft ook de zelf-sex afgezworen.

En het wordt nog absurder als 'vrienden' van Josh weddenschappen plaatsen of en zo ja hoe lang hij dit zelf-opgelegde celibaat kan uithouden. Hoe ze dat controleren? Daar heeft Josh zijn opdringerige huisgenoot (Paulo Costanzo) voor, die op de meest ongelukkige momenten binnenvalt ter controle. Alsof de onthouding al niet lastig genoeg is: op den duur wordt Josh zelfs opgewonden als hij een stopcontact ziet.

Onwaarschijnlijk

De vastenperiode wordt pas echt een kwelling als Josh -uiteraard- het nieuwe meisje van zijn dromen ontmoet, op de eerste dag nog wel. Deze Shannyn Sossamon wil ook dolgraag iets met Josh, maar ja: die zit nog lang niet aan de veertig dagen. Waarom hij de gelofte niet ter plekke verbreekt wordt nooit aannemelijk gemaakt. Maar in een romantische komedie horen nu eenmaal hindernissen opgeworpen te worden, hoe onwaarschijnlijk ze ook zijn.

Days overtuigt echter zelden- niet in zijn vergezochte uitgangspunt, en niet in de sfeer, die heen en weer zwalkt tussen romantische komedie en American Pie-achtige onderbroekenlol. Soms is de film te preuts voor zijn onderwerp, dan slaat hij weer door in platvloerse grappen over drankjes met viagra-pillen. En zou Josh Hartnett nu echt Shannyn aan haar gerief kunen helpen alleen door in haar slipje te blazen?