Manfred de Graaf, beter bekend als dokter Hans Lansberg uit de komedieserie Zeg 'ns Aaa, is dinsdag overleden in zijn woonplaats Warmond.

Dat heeft zijn dochter Fien Derman bevestigd in een interview met De Telegraaf. De Graaf is 79 jaar geworden. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Begin dit jaar werd bij hem kanker geconstateerd, in zo'n vergevorderd stadium dat er niets meer aan te doen was. De Graaf koos er destijds voor dat nieuws niet naar buiten te brengen.

Acteur herdacht door tv-collega

Bij een archieffoto op Facebook, herdenkt acteur en theaterproducent Hans Cornelissen zijn Zeg 'ns Aaa-collega: "MANFRED ...we had good times & fun!!"

Hans Cornelissen bewaart goede herinneringen aan Manfred de Graaf, met wie hij ook op het toneel stond in het toneelstuk Zeg 'ns Aaa. "We gingen best vaak samen op stap, naar cafés en clubs naast het werk. En na de repetities gingen we vaak samen lunchen of een hapje eten. We hadden goed contact met elkaar."

Repeteren deed de cast van Zeg 'ns Aaa in het clubhuis van de roeivereniging aan de Amstel in Amsterdam, vertelt Cornelissen. "Na twee weken repeteren gingen we naar de tv-studio om drie afleveringen achter elkaar op te nemen. We hebben er gelachen, maar ook ruzie gemaakt. Sjoukje Hooymaayer omschreef ons wel eens als haar reserve-familie. Dat merkte ik ook weer tijdens de fotoshoot."

Grote staat van dienst

Cornelissen roemt Manfred de Graaf als een tv-acteur met een grote staat van dienst die zijn sporen al had verdiend voordat hij de rol van Hans Lansberg kreeg. "Veel mensen denken bij hem terug aan Zeg 'ns Aaa, maar hij speelde in ontelbaar veel tv-producties. Heel bekend werd hij ook met Dagboek van een Herdershond. En voor Zeg 'ns Aaa speelde hij in de tv-serie Ieder zijn deel, waarin Carry Tefsen trouwens ook al een werkster speelde. Het was de voorloper van Zeg 'ns Aaa."

De populaire sitcom Zeg 'ns Aaa kreeg tussen 1981 tot 1993 meer dan tweehonderd afleveringen bij de VARA. In de serie speelde De Graaf de echtgenoot van huisarts Lydie van der Ploeg. Die laatste rol werd gespeeld door Sjoukje Hooijmaaijer, zij overleed in september aan de gevolgen van kanker.

De Graaf speelde ook in onder meer Turks Fruit en Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij was daarnaast een gevierd toneelspeler. Zo speelde hij bij De Haagsche Comedie en het Rotterdams Toneel. Zijn laatste voorstelling op het toneel was de theaterversie van Zeg 'ns Aaa in 2003.