De Nederlandse Filmacademie in Amsterdam krijgt een 'wall of fame' in de foyer. Het gaat om foto's van oud-studenten die een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse filmsector hebben geleverd, maakt directeur Bart Römer maandag bekend.

Het initiatief maakt deel uit van de feestelijkheden ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de academie. "In Nederland wordt het heel ongebruikelijk gevonden als je trots bent op je studenten die iets hebben bereikt, in het buitenland is het de normaalste zaak van de wereld", stelt Römer.

De eerste twee foto's, gemaakt door Maarten Corbijn, worden donderdagmiddag onthuld. Het gaat om oud-studenten Frans Weisz (80) en Nouchka van Brakel (78).

"Het zijn allebei studenten van de eerste lichting die ondubbelzinnig hun plek in de filmwereld hebben verdiend", aldus Römer. "Bovendien was Frans Weisz daadwerkelijk zestig jaar geleden de allereerste student die zich meldde bij de Filmacademie."

Weisz maakte in de jaren zeventig, tachtig en negentig hits als De Inbreker (1972), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), Leedvermaak (1989) en Hoogste Tijd (1995).

Van Brakel is verantwoordelijk voor een oeuvre over sterke vrouwen. Zij maakte onder meer de films Een vrouw als Eva (1979), Van de koele meren des doods (1982) en Een maand later (1987).

Weisz en Van Brakel zullen bij de onthulling aanwezig zijn.