Roberto Benigni, die in 1999 een Oscar won voor zijn hoofdrol in La vita è bella, gaat Gepetto spelen in de liveactionversie van het beroemde Pinokkio-boek.

"Een geweldig personage, een geweldig verhaal, een geweldige regisseur", vertelt Benigni over Pinocchio aan Deadline. "Ik voel me ontzettend gelukkig dat ik Gepetto mag spelen onder regie van Matteo Garrone."

Garrone brak in 2008 door met zijn rauwe maffiadrama Gomorra en keerde onlangs voor zijn nieuwste film Dogman terug naar de Napolitaanse onderwereld. Dat hij ook met luchtiger materiaal kan werken, liet hij al zien met het satirische Reality en de sprookjesfilm Tale of Tales.

Deze liveactionversie van Pinocchio, waarin de dieren worden gemaakt door een mengeling van speciale make-up en visuele effecten, moet niet verward worden met de variant die Guillermo del Toro deze week aankondigde. De Mexicaanse Oscar-winnaar, bekend van The Shape of Water en Pan's Labyrinth, maakt een stopmotionanimatiefilm van het bekende fantasieverhaal.

Italiaanse Oscar-winnaar niet voor het eerst in Pinokkio-film

Roberto Benigni acteert al sinds de jaren zeventig, maar kreeg wereldfaam door het oorlogsdrama La vita è bella, dat hij tevens zelf regisseerde. De film, over een joodse vader die zijn zoontje probeert te beschermen voor de gruwelen van een concentratiekamp, werd genomineerd voor zeven Oscars en won er uiteindelijk drie.

In 2002 regisseerde Benigni al eens een eigen Pinocchio-film, waarin hij zelf het titelpersonage met de iconische lange neus speelde. Die comedy werd toen matig ontvangen.