Neal Moritz, de vaste producent van de uiterst succesvolle The Fast and The Furious-films, sleept studio Universal voor de rechter.

Moritz claimt dat hij als producent genoemd moet worden in de aftiteling van een spin-off die in de maak is, schrijft The Hollywood Reporter woensdag.

De spin-off vertelt over de relatie tussen de personages Luke Hobbs (Dwayne Johnson) en Deckard Shaw (Jason Statham).

De film Hobbs & Shaw wordt momenteel gedraaid en moet komende zomer in première gaan. Moritz stelt dat hij het idee voor de spin-off tijdens de productie van The Fast and The Furious 8 bij Universal heeft genoemd. 

Moritz zou mogen delen in opbrengsten Hobbs & Shaw

De baas van Universal, Jimmy Horowitz, zou Moritz hebben beloofd dat hij genoemd zou worden. Dit betekent dat hij ook zou mogen delen in de opbrengsten van de film. Het ging echter om een mondelinge overeenkomst.

De producent werkte anderhalf jaar aan het project, ontwikkelde het scenario en hield zich bezig met casten en het zoeken van locaties. Maar toen Universal in de loop van dit proces een schriftelijke overeenkomst voorlegde aan Moritz, bleken de voorwaarden en afspraken veranderd te zijn.

Ook had Universal een clausule in het contract veranderd, die Moritz de garantie bood dat hij wel betaald zou worden als hij van het project zou worden gehaald.

Universal voelt zich niet verplicht om Moritz erbij te betrekken

Deze zomer onderhandelden de partijen verder over het contract. De gesprekken liepen volgens Moritz vast toen Universal in september plotseling liet weten zich op geen enkele manier verplicht te voelen om hem contractueel bij het project te betrekken of uit te betalen.

Daarom stapt Moritz nu naar de rechter. Universal heeft nog niet gereageerd op de aanklacht die de The Fast and The Furious-producent bij de rechtbank heeft neergelegd.