Het Utrechtse trio Job, Joris en Marieke gaat voor de VPRO een serie maken van hun voor een Emmy genomineerde korte animatiefilm Kop Op. Zij werken momenteel aan een reeks van twaalf afleveringen van tien minuten.

Kop Op vertelt het verhaal over de drie vrienden Sef, Wesley en Marjolein. Door een magische wasmachine wisselen ze per ongeluk van hoofd. Daardoor moeten ze een dag als een ander door het leven gaan. Hierdoor belanden de vrienden in komische, maar ook leerzame situaties. Want hoe is het om als jongen een dag een meisje te moeten zijn of om terecht te komen in een gezellige familie van Marokkaanse afkomst?

"We zoeken voor de serie naar onderwerpen die bij kinderen van die leeftijd spelen, zoals bijvoorbeeld verliefdheid, voetbal, de ramadan en pesten", leggen de makers uit. "En dan steeds met de humor en de verwarring die de identiteitswisseling met de wasmachine veroorzaakt."

De stemmen van de drie vrienden werden ingesproken door Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse. De film werd eerder deze week genomineerd voor een International Emmy Kids Award.

Kop Op maakt kans op een prestigieus beeldje in de categorie Kids: Animation. De uitreiking vindt plaats op 9 april.