Oubollige vervolgfilm die niet alleen in de jaren zestig speelt, maar ook in die periode lijkt te zijn gemaakt.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Zoals in Hollywood elk succes wordt uitgemolken in sequels, kan ook elk typisch Hollands filmsucces op een vervolg rekenen. Zeker wanneer dat succes op een kinderboek is gebaseerd waar nog een boekenplank vol van staat. Na het succes van Pietje Bell kwam Pietje Bell 2, en de bijna 750.000 bezoekers voor De Schippers van de Kameleon (2003) garandeerden de lancering van de Kameleon 2.

NK schmieren

Wederom spelen Koen en Jos van der Donk de olijke tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer, en dat doen ze inderdaad opnieuw erg olijk. En behoorlijk naturel, vergeleken met de rest van de volwassen cast, die lijkt mee te doen aan het NK schmieren voor boven de 20. Van veldwachter tot burgemeester, het is alsof je naar een oude aflevering van Swiebertje kijkt, zo overdreven wordt er geacteerd, met als kampioen overacting Hidde Maas in de Malle Pietje-rol.

De film speelt niet alleen ergens in de jaren zestig, maar lijkt ook wel in die periode te zijn gemaakt. De losse verhalen kabbelen rustig voort als de watertjes waarover de Kameleon peddelt, en wanneer met een dropsfeest het hoogtepunt van de film eindelijk lijkt te zijn bereikt duurt het nog een kwartier voor in datzelfde kabbelende tempo alle losse lijntjes zijn afgesloten op een weinig verrassende manier.

Nozem

Die losse lijntjes draaien grotendeels rond een snelweg die door het dorp zal worden aangelegd, in het kader van de vooruitgang. Jack Wouterse speelt een foute aannemer met een fout pak én een fout kapsel, want alles is vlek-op-vlek in deze kinderfilm. Hij heeft ook nog een nozem-zoon die niet wil deugen en dus een dierenbeul is, én een sadist die astmatische Vlaamse meisjes in de plomp duwt.

Gelukkig net als de heldhaftige tweeling in de buurt is, en zij redden de onfortuinlijke Vlaamse. Deze blijkt in een krot aan de dijk te wonen met haar moeder en een geit, waarmee we ineens in de negentiende eeuw lijken te zijn beland. Maar goed, de tweeling zamelt geld in om de arme deerne naar een sanatorium te kunnen laten gaan (waarbij het woord 'sanatorium' aanleiding is voor een stortvloed aan grappig bedoelde verhaspelingen, waar 'crematorium' net weer niet bij zit).

Hoorspel

De vele cameo's van BN'ers en BF'ers (bekende Friezen als Ed Nijpels en Jan Douwe Kroeske) leuken de boel nog een beetje op, maar nemen de muffe lucht van de jaren zestig niet weg. Terwijl dat niet nodig is: Minoes liet zien hoe je dorps Nederland -inclusief corrupte burgemeester- neerzet zonder in karikaturen te vervallen. De Kameleon 2 is echter meer een hoorspel dan een film; alle emoties worden ook nog eens vet onderstreept met opdringerige muziek- doe je ogen dicht en het verhaal is nog steeds prima te volgen.

Het Parool: "Je kunt je opwinden over de luie nostalgie van Kameleon 2 (..) maar de film is er te onbenullig voor."
De Volkskrant: "een slecht gemaakte film met een benauwd makende, reactionaire ondertoon"
In 112 zalen