De Amerikaanse streamingdienst Netflix moet ervoor zorgen dat minstens 30 procent van het aanbod van Europese makelij is.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde dinsdag in met deze aanpassing van de regels.

Dit geldt trouwens niet alleen voor Netflix, maar ook voor alle soortgelijke digitale aanbieders van films en series.

Netflix is al enige tijd bezig het maken van Europese producties. Zo gaat het bedrijf het boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt verfilmen. Later dit jaar zal er bovendien een televisieserie van acht afleveringen die zich in het studentenmilieu van Amsterdam afspeelt, gemaakt worden.

Ook in Duitsland is Netflix bezig met meerdere projecten. Zo werden de makers van de serie Dark, Jantje Friese en Baran bo Odar, ingelijfd bij Netflix om nieuwe Europese series te maken.

Lidstaten kunnen geld van Netflix eisen

Lidstaten van de EU hebben onder deze nieuwe wetgeving ook de mogelijkheid om van streamingsdiensten die niet afkomstig zijn uit het eigen land, te eisen een financiële bijdrage te leveren aan productie van Europese films en series. 

Onder de huidige regels kunnen landen dit alleen eisen van videodiensten uit het eigen land. De hoogte van deze bijdrages moeten in verhouding staan tot de inkomsten die worden gegenereerd door videodiensten.