Domme, nare knokfilm waarin Jet Li als vechthond is afgericht. Zelfs Morgan Freeman kan deze ellende niet goedmaken.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Aan het uitbrengbeleid in de Nederlandse bioscopen is soms geen touw vast te knopen. Vorige week gingen er vijf goede en zelfs uitstekende films uit- helaas net voor een weekend met prachtig zomerweer; deze week is de grootste release Unleashed, een vreselijke knokfilm.

Vechthond

Bob Hoskins geeft in Unleashed het begrip overacting een nieuwe dimensie met zijn schmierende rol als schuimbekkende gangster. Om zijn klanten af te persen heeft hij behalve een paar zware jongens ook een Chinese 'vechthond' in dienst. Deze Danny wordt gespeeld door knokker Jet Li, eerder te zien als de naamloze held in het prachtige Hero. Danny wordt in een kelder gehouden en is afgericht als vechthond. Zodra baas Bob zijn halsband losmaakt, slaat hij erop. En dat is geen fijn gezicht.

Bij een van die nare klusjes wordt Danny afgeleid door pianospel van een blinde pianostemmer (Morgan Freeman, die na zijn Oscar-winnende rol in Million Dollar Baby nu aan beide ogen blind is). Danny is vervolgens niet scherp genoeg om zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen. Gewond wordt hij opgevangen door Freeman en zijn blanke (!) dochter, een kletskous met een beugeltje. Zij voeden Danny alsnog op, en zelfs een romance ligt voor het grijpen.

Ranzige, racistische rotfilm

Ik ben niet vies van een harde actiefilm, als hij maar origineel is, zoals bijvoorbeeld Sin City, of recenter, Batman Begins, met wederom Freeman. Maar Unleashed combineert alle clichés van slechte vechtfilms, tot aan moderne gladiatorengevechten in een zwembad. Daar komt bij het schmierende sadisme van Hoskins, die volgens een miserabel script steeds weer opstaat wanneer hij voor dood is achtergelaten, plus het sentiment waar het pleeggezin van Danny voor zorgt, en je hebt niet zomaar een waardeloze film, maar een ranzige, racistische rotfilm, hoe vaak Jet Li ook afrekent met blank gespuis.

Dus ga lekker naar het strand, of wanneer u toch naar de film wilt: ga naar het briljante Batman Begins, het claustrofobische Calvaire, het hilarische Pete Tong, het sterke Kinsey of het swingende Madagscar.

Het Parool: "gelikt stripverhaal vol excessief geweld, gitzwarte humor en emotionele kitsch"
De Volkskrant: "een dubbele mislukking: de vechtscènes zijn overbekend, de intermezzo's absurd sentimenteel"
In 25 zalen