De producenten van de James Bond-films hebben in Londen spoedoverleg over de ontstane situatie na het vertrek van regisseur Danny Boyle. Het besluit over het al dan niet uitstellen van de 25e film over de Britse geheim agent valt vermoedelijk vrijdag.

De repetities voor de nieuwe, nog titelloze Bond-film zouden 3 september moeten beginnen; drie maanden later staat de start van de opnames gepland. De verwachting is echter dat de productie moet worden uitgesteld nu er nog geen acteurs zijn gecast én de plek van regisseur weer vacant is, aldus de Spaanse website Archivo007.

Producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson maakten dinsdag bekend dat Boyle het 25e avontuur van 007 niet meer mag maken vanwege "creatieve meningsverschillen". Ingewijden zeggen dat de producenten problemen hadden met het script dat Boyle (Slumdog Millionaire) had geschreven met zijn vaste coscenarist John Hodge. De twee maakten hits als Trainspotting, Shallow Grave en A Life Less Ordinary.

Onenigheid over Tomasz Kot als Poolse schurk

Boyle wilde graag aan de slag met Bond 25 als hij zelf zijn script mocht maken. Een scenario van vaste 007-schrijvers Neal Purvis en Robert Wade dat al op de plank lag, verdween daarom in de la. Dit tweetal tekende voor de succesvolle laatste zes delen in de langlopende reeks.

Het scenario van Boyle en Hodges zou eigentijdser en thematisch meer uitgesproken worden dan de vorige. De film zou een Russische schurk hebben en geschikt zijn "voor het tijdperk van #metoo en #TimesUp". Ingewijden suggereren dat de producenten deze actuele thema's nog een brug te ver vonden voor Bond 25.

Ook zou er onenigheid zijn geweest over het casten van de Poolse acteur Tomasz Kot als schurk. Kot brak internationaal door met zijn rol in het liefdesdrama Cold War, dat in mei op het festival van Cannes in de prijzen viel. De agent van Kot heeft de afgelopen week bevestigd dat de acteur een screentest voor de rol heeft gedaan.

Daniel Craig twijfelt over terugkeer als 007

Nu Boyle is vertrokken, wordt het oude script van Purvis en Wade vermoedelijk afgemaakt of herschreven. Dit zou betekenen dat de opnames zeker voor een half jaar moeten worden uitgesteld. Bond 25 zou dan op z'n vroegst medio 2020 in de bioscopen te zien zijn.

De vraag is alleen of Daniel Craig nog wel zin heeft in de film als de opnames worden uitgesteld. De vijftigjarige acteur gaf al eerder aan te twijfelen over zijn terugkeer als Bond. Hij zou toch overstag zijn gegaan toen hem een salaris van meer dan 20 miljoen dollar (omgerekend zo'n 17,2 miljoen euro) werd geboden én omdat Boyle de regisseur van het project werd. Het tweetal werkte eerder samen toen Boyle de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 vormgaf.