Naargeestige horrorthriller over een charmezanger die met autopech in de Ardennen komt te staan.

Het is al eerder op deze plek betoogd: geen groter cliché in horrorfilms dan een groepje tieners dat met autopech in een schijnbaar verlaten oord komt te staan. Recent bediende House of Wax zich weer van dit gegeven. Toch zijn er regelmatig horrorfilmers die het sleetse uitgangspunt een andere draai weten te geven. Zoals Fabrice du Welz, die in Calvaire (beproeving) een charmezanger na een optreden voor bejaarden 's nachts in de besneeuwde Ardennen laat stranden.

Perverse dorpelingen

Dat begint al wat origineler, en het verdere verloop wordt nog vreemder. Een zonderling die zijn hond zoekt stuurt zanger Marc (Laurent Lucas) naar een herberg, even verderop. De gastvrij ogende herbergier (Jackie Berroyer) is zeer vereerd een artiest te mogen ontvangen. Zelf was deze Bartel ooit komiek, dus hij kent het artiestenleven. Hij biedt zelfs aan de auto van de zanger te repareren, terwijl deze een ommetje maakt door de besneeuwde Ardennen. Het dorp dient hij daarbij te mijden, adviseert de herbergier, want daar wonen geen artiesten zoals wij.

De nieuwsgierigheid van de zanger is geprikkeld dus hij waagt zich toch in de buurt van het dorp. Bartel lijkt gelijk te krijgen: perverse dorpelingen vergrijpen zich aan een zwijntje. Maar intussen snuffelt de herbergier al even nieuwsgierig door het busje van de zanger. Van reparatiewerkzaamheden is geen sprake, hij wil de zanger koste wat kost in zijn herberg houden.

Zombie-houthakkkers

Wat 'koste wat kost' inhoudt wordt in de tweede helft van de film duidelijk, wanneer de ongemakkelijke scènes zich aaneenrijgen. Aanvankelijk kan er nog om gelachen worden -zoals om het bizarre dansje dat de dorpelingen uitvoeren, als zombie-houthakkkers die op Tom Waits dansen- maar de sfeer wordt steeds naargeestiger. Een vergelijking met de sublieme zwarte komedie C'est Arrivé près de Chez Vous dringt zich op, eveneens uit Wallonië.

Een andere invloed is de klassieke thriller Deliverance, waarin achterlijke dorpelingen zich ook vergrepen aan indringers. Ondanks deze duidelijke voorbeelden is Calvaire een originele horrorfilm, die ook voor publiek met zwakke zenuwen een beproeving zal zijn. De film won deze week op het Amsterdam Fantastic Filmfestival de Zilveren Mélies voor Beste Europese Film.

Het Parool: "niet alleen een aanrader voor horrorfans maar (ook voor) liefhebbers van surrealisme en inktzwarte humor"
De Volkskrant: "huiveringwekkende film"
In 5 zalen