Geslaagde biopic over de gedreven Amerikaanse seks-onderzoeker Kinsey (Liam Neeson)

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Slimme keuze om in een film over de vermaarde seks-onderzoeker Kinsey de hoofdrol te laten spelen door Liam Neeson. Deze saai ogende acteur (ook te zien in Batman Begins) is eerder serieus dan sexy te noemen en daarom is hij geknipt voor de rol van een wetenschapper die seks vooral in een stroom van feiten en statistische gegevens wilde verklaren.

De jonge Kinsey groeide in de jaren dertig van de vorige eeuw op onder de tucht van een streng-gelovige vader (John Lithgow) die moreel gevaar zag in moderne uitvindingen als de auto, de telefoon en vooral de rits. Tot afgrijzen van zijn vader gaat de jonge Kinsey biologie studeren. Hij legt zich gedreven toe op de bestudering van de galwesp, waarvan er niet één hetzelfde is en waarvan hij er 1 miljoen verzamelt. Vol overgave vertelt de biologiestudent aan een medestudente, tevens zijn aanstaande (Laura Linney), over de galwesp. Zij is de enige die hem serieus neemt, ook wanneer hij haar als huwelijksgeschenk een fossiele galwesp geeft.

Huwelijkscolleges

Hun huwelijksnacht verloopt minder gladjes: ze zijn allebei maagd en hij is nogal fors geschapen. Na enige goede raad van een arts komt het alsnog goed, maar de nuchtere Kinsey verbaast zich erover dat er nauwelijks seksuele handboeken beschikbaar zijn in naoorlogs Amerika. Op het college waar hij les geeft valt seksuele voorlichting onder het vak hygiëne, gegeven door een puriteinse professor (Tim Curry), die vooral dia's van geslachtsziekten vertoont om de studenten af te schrikken.

Kinsey komt als tegenwicht met zijn 'huwelijkscolleges', waarin hij onverbloemd over seks praat, vanuit een wetenschappelijk standpunt. De gedreven feitenverzamelaar begint vervolgens aan zijn baanbrekende levenswerk Sexual Behavior in the Human Male, verschenen in 1948 en gebaseerd op tienduizenden interviews met Amerikaanse mannen over hun seksuele gedrag.

Kinsey's List

Het aardige aan Kinsey is dat het geen kritiekloze ode aan de wetenschapper is: in zijn tomeloze jacht naar statistische gegevens is hij in feite net zo star als zijn vader. Liefde interesseerde de wetenschapper minder, want dat valt niet te meten. Zelfs seksuele experimenten werden puur wetenschappelijk benaderd, al dacht zijn vrouw daar heel anders over. Mrs Kinsey is een fraaie, warmbloedige rol van Linney, die een Oscarnominatie voor haar rol kreeg waar Neeson met lege handen bleef staan. Ondanks het wat dik aangezette einde (een soort 'Kinsey's List': "ik had er nog zoveel meer willen interviewen") is Kinsey een vlotte en geestige biopic geworden over een onderwerp waar zestig jaar later vaak nog steeds grinnikend over wordt gesproken.

Het Parool: "de genuanceerde kijk op de wetenschapper staat in schril contrast met de manier waarop de tegenstanders worden getypeerd"
De Volkskrant: "een prettige film"
In 15 zalen