Geestige animatiefilm over 'wilde' dieren uit een Newyorkse dierentuin die in de jungle aanpassingsproblemen ondervinden.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Het nieuwtje mag ondertussen van computeranimatie af zijn, het medium zorgt voor een constante stroom van kwalitatief hoogstaand entertainment. Dreamworks, de studio achter de beide Shreks, sloeg vorig jaar de plank enigszins mis met Shark Tale. De gangsterhaaien-film deed teveel aan het veel betere Finding Nemo denken, en de overdaad aan verwijzingen naar de wereld boven water werkte eerder vermoeiend dan lachwekkend. Met Madagascar is Dreamworks gelukkig weer terug op niveau: het verhaal is origineel en geestig voor jong en oud.

Biefstuk

Madagascar begint in een dierentuin in het Newyorkse Central Park, waar Alex de Leeuw (Ben Stiller in het origineel/Hans Somers in de Nederlandse versie) de hoofdattractie is. Een tikje ijdel is hij daardoor wel, maar niet onuitstaanbaar. Zijn beste vriend is Marty de Zebra (Chris Rock / Rogier Komproe), die zich op zijn tiende verjaardag afvraagt of hij zijn hele leven achter tralies zal doorbrengen. Wanneer een groepje uitermate geestige pinguïns een ontsnappingspoging wagen wordt Marty op een idee gebracht, en vlucht hij naar Grand Central Station.

Alex zet de achtervolging in, geholpen door Gloria het Nijlpaard (Jada Pinkett Smith / Lauara Vlasblom) en Melman de Giraf (David Schwimmer / Fred Butter). Wanneer het kwartet in hun kladden wordt gegrepen worden ze verscheept naar de wildernis, maar daar aangekomen blijken ze ontwend te zijn zelf voor hun eten te zorgen. Wel krijgt Alex na twee dagen zonder biefstuk enorme trek in zijn zebra-vriendje.

Maki

Madagascar is een geslaagde animatiefilm waarvan de personages van de beesten leuk zijn uitgewerkt. Zo is Melman de giraf een neuroot die achter elke vlek op zijn nek een ernstige ziekte vermoedt, zijn de chimpansees juist enorme belezen en loopt er in de jungle ook nog een maki met grootheidswaanzin rond: koning Julien, in het orgineel met de aanstekelijk stem van Sacha Baron Cohen (beter bekend als Ali G). De onvermijdelijke verwijzingen (onder meer naar Cast Away, Planet of the Apes en American Beauty) zijn dit keer spaarzaam maar goed bedacht en blijven daardoor komisch. En zou het soms een verwijzing naar Shark Tale zijn dat in de junglevoedselketen de vissen aan het kortste eind trekken?

Het Parool: "De makers weten niet welke kant ze op willen. (..) Doordat ze niet kiezen maakt Madagascar een halfslachtige indruk"
De Volkskrant: "veel flair en goede ideeën"
In 104 zalen (originele versie) + 117 zalen (Nederlandse versie)