Regisseur Will Koopman, onder meer verantwoordelijk voor de twee Gooische Vrouwen-komedies, wil graag een film over antiapartheidsactivist Conny Braam maken.

Dat vertelde Koopman vrijdag in het programma 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. "Het is een waanzinnig verhaal", aldus de 61-jarige regisseur.

Braam was oprichter van de Anti Apartheids Beweging Nederland (AABN). Die organisatie steunde het ANC en informeerde het Nederlandse publiek in de jaren zeventig en tachtig over de daden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De Nederlandse activist werd in 1986 gevraagd om deel te nemen aan Operatie Vula. Die had als doel de in ballingschap verkerende leiders van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) ondergronds naar Zuid-Afrika terug te laten keren om het verzet tegen het blanke apartheidsregime te kunnen coördineren.

Beste vriendin Koopman zat bij groep Braam

Braam hielp met het opzetten van schuilplaatsen in Zuid-Afrika en het binnensmokkelen van documenten. Ze vroeg onder meer Nederlandse theatermensen om te helpen met het verzorgen van vermommingen voor de ANC-leiders.

"Mijn beste vriendin is onderdeel geweest van die groep van Braam", vertelde Koopman. "Ze heeft me niets verteld. Pas toen het naderhand bekend werd, heeft ze verteld dat ze eraan mee heeft gedaan."