Hoewel verschillende Guardians of the Galaxy-acteurs willen dat James Gunn als hun regisseur terugkeert, blijft Disney bij zijn beslissing om Gunn niet opnieuw aan te nemen.

Dat is besloten tijdens een ontmoeting tussen Gunn en Alan Horn, voorzitter van Walt Disney Studio Entertainment, meldt Variety donderdag.

Volgens bronnen verliep het gesprek netjes en professioneel, maar heeft het er niet voor gezorgd dat Gunn naar zijn oude werkgever terug mag keren. Een week geleden werd wel bekend dat Disney voor de nieuwe film van Guardians of the Galaxy gebruik gaat maken van het script van de ontslagen regisseur.

Disney ontsloeg Gunn, die de eerste twee delen van de superheldenfilm Guardians of the Galaxy maakte, op 20 juli naar aanleiding van een aantal tweets die hij bijna tien jaar geleden had verstuurd.

"De beledigende houding en uitspraken op het Twitter-account van James zijn onverdedigbaar en stroken niet met de waarden van onze studio en daarom hebben we onze zakelijke relatie met hem verbroken", liet Disney weten in een verklaring.

'Ik zie mijzelf als provocateur'

Gunn verwijderde de in opspraak geraakte tweets en stuurde vervolgens een excuustweet. "Veel mensen die mijn carrière hebben gevolgd, weten waar ik vandaan kom. Ik zie mijzelf als een provocateur die films en grappen maakt die belachelijk en taboedoorbrekend zijn. Zoals ik dat vaak publiekelijk geuit heb."

Een aantal Republikeinse aanhangers kwamen met screenshots van de ongepaste tweets die de regisseur jaren geleden verstuurd zou hebben. Zo zou hij onder meer hebben geschreven dat hij bezig is met een film over een pedofiele boom die seksuele handelingen bij een kind zou verrichten.

Acteurs ondertekenen open brief

Ondanks zijn uitspraken lieten meerdere acteurs weten achter Gunn te staan. "Ik sta niet achter de ongepaste grappen die hij jaren geleden maakte, maar hij is een goed persoon", schrijft Chris Pratt, een van de acteurs uit Guardians of the Galaxy, op Instagram. "Persoonlijk zou ik graag zien dat hij terugkeert als regisseur van deel drie."

Samen met zijn collega-acteurs ondertekende Pratt verder een open brief. "We staan allemaal achter James Gunn", aldus de acteurs, onder wie ook Bradley Cooper, Zoe Saldana en Vin Diesel. "We waren allemaal in shock door zijn plotselinge ontslag en hebben expres tien dagen gewacht met reageren, zodat we konden nadenken, bidden, luisteren en discussiëren."

Alle acteurs zeggen ernaar uit te kijken "in de toekomst" weer met Gunn te werken. "Zijn verhaal is nog lang niet klaar." Het derde deel van Guardians of the Galaxy zou in 2020 moeten verschijnen.