Remake van Guess Who's Coming to Diner lijkt eerder een rip-off van Meet the Parents, maar Bernie Mac redt de matige komedie.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Anton Kutcher heeft het maar druk de laatste weken: in A Lot Like Love loopt hij zeven jaar achter Amanda Peet aan, en in Guess Who krijgt hij het te stellen met een bijzonder argwanende schoonvader. Dat Kutcher een mooie jongen is valt moelijk te ontkennen, maar hij heeft de lach niet bepaald aan zijn kont hangen. Gelukkig speelt Bernie Mac de schoonvader.

Voor de leeuwen

In Guess Who's Coming to Diner (1967) verraste Katherine Hepburn haar ouders met haar zwarte verloofde Sidney Poitier. De 'twist' van deze remake van is namelijk dat níet de beoogde schoonzoon zwart is, maar zijn schoonouders: de zeer blanke Anton Kutcher wordt door zijn gekleurde vriendin (Zoe Saldana) voor de leeuwen gegooid. Pas in de taxi naar haar ouderlijk huis vertelt ze hem dat haar ouders nog niet weten dat haar vriendje blank is; aangezien ze dat zelf niet belangrijk vond, denkt ze ook dat haar ouders er geen punt van maken.

Maar dat ziet ze verkeerd, zeker wat haar kritische vader betreft. Om het bezoek nog moeizamer voor Kutcher te maken is hij zojuist ontslagen, en heeft hij dat zijn vriendin nog niet verteld. En dus moet hij zich in allerlei bochten wringen en leugentjes om bestwil vertellen.

Meet the Black Parents

Mocht u dit bekend voorkomen, maar heeft u Guess Who's Coming to Diner nooit gezien, dan kan dat toch kloppen: Guess Who speelt zwaar leentjebuur bij Meet the Parents. Daarin werd een aanstaande bruidegom ook al gegrild door een overmatig argwanende schoonvader die geflikflooi in het ouderlijk huis streng verbood. Het minder geslaagde Guess Who schurkt zelfs tegen plagiaat aan wanneer schoonzoon en schoonpa een uitermate ongemakkelijk autoritje maken, waarin ook de autoradio geen verlichting biedt. Die scène lijkt regelrecht gepikt uit Meet the Parents.

Gelukkig is de inbreng van Bernie Mac wél anders dan die van Robert de Niro in Meet the Parents. Mac is veel flamboyanter en deinst er niet voor terug om Kutcher uit de tent te lokken met racistische grappen. Guess Who is niet politiek correct- dan zou de komedie die het van rassenverschillen moet hebben onverteerbaar zijn geworden. Nu redt Bernie Mac de show in een allesbehalve originele film.

Het Parool: "bij vlagen best amusant"
De Volkskrant: "niet al te leuke komedie"
In 34 zalen