Naargeestige horrorthriller waarin een seriemoordenaar akelige moralistische spelletjes speelt met zijn slachtoffers.

Saw begint erg sterk. Twee mannen (Cary Elwes en Leigh Whannell) ontwaken in een smerige badkamer zonder ramen. Tussen hen in ligt een lijk, zelf zijn ze met boeien aan de verwarmingsbuis vastgeketend. Ze hebben een handzaag, maar die is niet sterk genoeg om door ijzer heen te gaan. Ledematen: dat moet lukken, maar waarom zouden ze zichzelf dat aandoen?

Ze krijgen al snel een goede reden: op een cassetterecorder geeft een psychopaat die zich Jigsaw noemt instructies. Een van hen moet de ander vermoorden, anders gaan ze er zelf aan, én hun gezin. Ze hebben acht uur.

Kaakklem

Het uitgangspunt is sterk en confronterend -moeten ze samenwerken of juist niet?- en Saw zou wellicht briljant zijn geworden wanneer de plaats van handeling de kelderruimte was gebleven. Nu wordt deze claustrofobische ruimte verlaten om in zijlijntjes en flashbacks meer te vertellen over Jigsaw, die daarmee tevens iets van zijn mysterie kwijtraakt.

Jigsaw is een moralistische seriemoordenaar die kennelijk teveel naar Seven heeft gekeken, want ook hij straft zijn slachtoffers voor hun zondes. De meest akelige straf overkomt een vrouw die bij bewustzijn komt met een soort berenklem op haar kaak; als ze niet aan een schier onmogelijke opdracht voldoet zal deze openklappen, met haar kaak erbij. Yech! In de tussentijd doet een rechercheur (Danny Glover) verwoede pogingen Jigsaw te pakken te krijgen, maar dat is nog niet simpel bij zo'n inventieve killer.

Nine Inch Nails

De producent van Saw omschrijft de film als "Hitchcock na een overdosis Nine Inch Nails-video's". Pakkend, maar ook iets teveel eer: Saw is naar op een aanstekelijke manier, maar legt het af tegen de onvermijdelijke vergelijking met Seven, waar het veel van heeft geleend. Desondanks is het voor de horror-liefhebbers een goed gemaakte nachtmerrie die de nodige nare verrassingen in petto heeft. De film was in de VS zo'n hit dat Saw II al in voorbereiding is, en in Cannes was ook al een advertentie te zien van de rip-off Kaw: over moordlustige kraaien.

Saw is een van de vele fantasy-films die t/m 15 juni te zien zijn op het 21e Amsterdam Fantastic Filmfestival. Daar zijn behalve veel horror ook anime, science fiction en zelfs kinderfilms te zien.

Het Parool: "Saw is een horrorfilm die de term recht doet (..) verontrustend en sadistisch en juist daarom geslaagd"
De Volkskrant: "geweld zonder relativering (..) nietsontziend smerig"
In 20 zalen