Opvoedende paarden-animatiefilm

Waarom meisjes van paarden houden vormt nu al wekenlang een onderwerp van discussie in het Volkskrant-magazine. Ik hou niet van paarden, en zeker niet als ze geslachtsloos figureren in een wollig verhaal over de geschiedenis van het wilde westen, zoals ik uit de trailer kon opmaken. En als er dan ook nog muziek van Bryan Adams onder zit ben ik helemaal vertrokken.

Spirit is de Dreamworks-tekenfilm van deze zomer en daarmee de brave concurrent van Disney's stoutere Lilo & Stitch. Dat is opvallend, aangezien Dreamworks vorig jaar het rebelse Shrek tegen het veel bravere Atlantis in stelling bracht.

Dit jaar zijn de rollen dus omgedraaid, ook wat de opbrengsten betreft. Want waar Shrek vorig jaar Atlantis in het niets deed zinken haalden Lilo & Stitch in twee weken evenveel binnen als Spirit na een maand draven in de groene weiden van het Wilde Westen. Zo zie je maar.

In een Volkskrant-interview benadrukte Dreamworks-producent Jefrey Katzenberg dat Spirit totaal ansders van sfeer is dan Shrek. daar heeft de Nederlandse distributeur kennelijk geen boodschap aan, want prijst Spirit aan met de kromme zin: 'van de Oscarwinnars die Shrek hebben gemaakt!'.

In de Nederlandse versie spreekt de hengst Spirit trouwens met de stem van Antonie Kamerling. Hij mag het geschiedenislesje opdreunen, wat een schrale troost is voor de acteur die de tweede Soldaat van Oranje had moeten worden.
www.spiritdefilm.nl

Het Parool

De Volkskrant

In 25 zalen (originele versie) plus 100 zalen (Nederlandse versie)