Psychologische thriller rond Sandra Bullock en twee moordzuchtige tieners

Tegenover de hitsige Mexicaanse tieners uit Y Tu Mama Tambien staan twee Amerikaanse tieners die ook hoognodig van bil moeten. In plaats daarvan luisteren ze naar satanische muziek, verdiepen ze zich in klassieke moordzaken en drinken ze absinth, zoals Johnny Depp in From Hell deed.

Michael Pitt speelt de nerd die spreekbeurten over Nietzsche houdt, Ryan Gosling de populaire lefgozer die stikjaloers wordt als zijn partner in crime een vriendinnetje krijgt. Onderdrukte homo-erotische gevoelens en morbide fascinaties leiden tot een onherroepelijke daad. Niet de liefdesdaad maar de Perfecte Moord. Eentje die de politie niet naar hen zal voeren, maar een simpele conciërge als dader zal aanwijzen.

Ze hebben helaas buiten Sandra Bullock gerekend, die tegenwoordig bij de politie werkt. Nu eens niet undercover, zoals in de komedie Miss Congeniality: dit keer valt er niet te spotten met La Bullock, want ze wordt door haar collega's fijnzinnig 'hyena' en 'schorpioen' genoemd. In een geestige omkering van rollen krijgt ze groentje Ben Chaplin (uit Birthday Girl) aan haar zijde en ze weet hem al snel het bed in te krijgen. Om hem daar vervolgens -hoe macho!- na de daad uit te schoppen, want de volgende morgen roept de plicht weer vroeg.

Niet spannend

De moeizame relatie tussen Bullock en Chaplin en het jeugdtrauma van Bullock leiden echter af van het veel interessanter verhaal, met de twee moordzuchtige jongens. Met het Columbine-drama in het achterhoofd is het opmerkelijk dat er een serieuze film over moordzuchtige middelbare scholieren gemaakt kan worden in Amerika. Zowel Pitt als Gosling speelden trouwens al eerder flink verknipte jongeren in twee controversiële films (Bully respectievelijk The Believer) die hier niet zijn uitgebracht, maar wel op het Filmfestival Rotterdam draaiden.

Zij vormen het verontrustende element in Murder by Numbers, dat als thriller inderdaad 'by numbers' wordt afgewerkt. Zo wordt Bullock natuurlijk van de zaak gehaald omdat haar superieur haar niet gelooft.

Als thriller is Murder by Numbers niet spannend: de kijker weet al wie de moord heeft gepleegd en ook Bullock twijfelt er niet aan wie de daders zijn. Het gaat alleen nog om het vinden van het doorslaggevende bewijsmateriaal. Als portret van verknipte jongeren is de film beter geslaagd, al geeft Schroeder er in de overdreven ontknoping er weer zoveel wendingen aan dat de uitkomst ongeloofwaardig wordt.
murderbynumbersmovie.warnerbros.com

Het Parool

De Volkskrant

In 44 zalen