De gezondheid van de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov is hard achteruit gegaan sinds hij 54 dagen geleden in hongerstaking ging. De filmmaker is volgens zijn advocaat 15 kilo afgevallen en verzwakt.

Sentsov werd in 2014 opgepakt door de Russische politie nadat hij kritiek op de annexatie van de Krim had geuit. Sindsdien zit hij vast. Voor Sentsov was de overplaatsing naar een strafkolonie in het poolgebied de reden om in hongerstaking te gaan.

De Russische rechter veroordeelde hem tot twintig jaar cel vanwege terrorisme. Hij zou plannen hebben gemaakt om een monument op te blazen. Dat de belangrijkste getuige in het proces zijn verklaring introk, vond de rechtbank niet ter zake doen.

Sindsdien hebben mensenrechtenorganisaties, collega's en internationale hoogwaardigheidsbekleders er bij de Russische president Vladimir Poetin op aangedrongen Sentsov vrij te laten. Ook de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft Poetin gevraagd hier gehoor aan te geven.

De Russische overheid heeft laten weten dat het vergrijp waarvoor Sentsov veroordeeld is te ernstig is om clementie te overwegen.