The Academy of Motion Picture Arts and Sciences telt sinds maandag twee nieuwe Nederlandse leden: grimeur Arjen Tuiten en filmproducent Cilia van Dijk.

Zij behoren tot de in totaal 928 namen die een uitnodiging hebben gekregen. Mensen die de uitnodiging accepteren, mogen voortaan via een stem meebepalen welke film een Oscar verdient.

Met zijn werk voor de film Wonder greep Tuiten bij de vorige editie in de categorie beste make-up naast een Oscar. Van Dijk maakte in 1986 naam door met de film Anna & Bella een Academy Award te winnen voor de beste korte animatiefilm.

The Academy streeft al een aantal jaren naar meer diversiteit binnen de eigen gelederen. Dat blijkt ook weer uit de uitnodigingen van dit jaar. In negen branches zijn meer vrouwen dan mannen uitgenodigd.

Op de lijst staan talloze bekende namen zoals actrices Liv Tyler, Amy Schumer, Daisy Ridley, Blake Lively, Lily Collins en Emilia Clarke. Rapper Kendrick Lamar heeft een uitnodiging gekregen naar aanleiding van zijn muziek voor Black Panther en Divergent. Ook auteur J.K. Rowling, de bedenker van Harry Potter, zit erbij.