Het vermeende misbruik door R. Kelly is het onderwerp van een nieuwe documentaire over de zanger. De film wordt gemaakt door Buzzfeed, dat eerder dit jaar het verhaal publiceerde over de 'sekssekte' die hij zou hebben opgebouwd.

R. Kelly wordt in het artikel door drie ouderstellen ervan beschuldigd dat hij hun dochters vasthoudt in zijn huizen in Atlanta en Chicago. Drie ex-werknemers bevestigen het verhaal. Zij vertellen onder meer dat Kelly bepaalt wat en wanneer de vrouwen eten, wanneer ze mogen douchen en of ze het huis uit morgen.

Ook zou hij opnames maken van seks met de vrouwen. Verder zou hij hun mobiele telefoon hebben afgenomen en vervangen door een exemplaar waarmee ze alleen hem kunnen bellen. De jonge vrouwen zouden geen contact mogen opnemen met hun ouders.

De 51-jarige muzikant is in het verleden vaker beschuldigd van seksueel wangedrag. In de jaren negentig zijn twee sekstapes opgedoken waarin R. Kelly met jonge meisjes te zien was. Het lukte de autoriteiten echter niet om vast te stellen dat zij minderjarig waren toen de tapes werden gemaakt.

In 2002 werd de muzikant aangeklaagd voor 21 gevallen van het produceren van kinderporno. Een aantal aanklachten werd geschrapt vanwege procedurefouten en van de overgebleven aantijgingen werd hij vrijgesproken.

De Buzzfeed-film is in de VS aangekocht door streamingservice Hulu. Het is niet de eerste documentaire over de zanger. Eind maart bracht de BBC de film R. Kelly: Sex, Girls & Videotapes uit. Daarin verhaalde een ex-vriendin over een "seksbunker", waarin de zanger meisjes, onder wie een veertienjarige, zou "trainen".