De Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft komiek Bill Cosby en regisseur Roman Polanski geroyeerd.

De Academy besloot dinsdagavond na een vergadering de twee hun lidmaatschap te ontnemen, "in overeenstemming met de gedragsnormen van de organisatie", zo schrijft Deadline.

Het bestuur "blijft ethische normen aanmoedigen die vereisen dat leden de waarden van de Academy voor menselijke waardigheid respecteren".

De 80-jarige Cosby werd afgelopen vrijdag op borgtocht vrijgelaten nadat hij eerder schuldig was bevonden aan het drogeren en misbruiken van Andrea Constand in 2004. Hij is nog in afwachting van zijn definitieve straf.

Ook de 84-jarige Polanski wordt beschuldigd van misbruik. Hij zou in 1972 een Duitse actrice hebben verkracht en in 1975 een 10-jarig meisje hebben misbruikt. 

Advocaat Bill Cosby: 'Het gevecht is nog niet voorbij'
37
Advocaat Bill Cosby: 'Het gevecht is nog niet voorbij'

Weinstein

Het komt maar zelden voor dat de Academy leden royeert, maar in oktober gebeurde dat ook al bij filmproducent Harvey Weinstein, na een reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie en misbruik. De producent raakte ook onder meer zijn erelidmaatschap van het Brits Film Instituut kwijt en een prijs die hem door Harvard in 2014 werd toegekend.