BNNVARA wil niet alleen exclusieve series voor zichzelf gaan produceren, maar ook voor diensten als Netflix en Amazon Prime.

Dat stellen ingewijden tegenover De Telegraaf. Een woordvoerder bevestigt dat de omroep hiervoor openstaat, maar wijst erop dat de mediawet dit nu niet toestaat.

De omroep kondigde eerder deze maand een nieuw intern productiehuis voor dramaseries aan. "Nu is er een grote afhankelijkheid van producenten en BNNVARA wil meer in huis gaan maken in de vorm van coproducties en eigen producties", legt een woordvoerder uit.

Volgens betrokkenen moet het plan daarnaast de afhankelijkheid van belastinggeld en contributies verminderen. Als de vereniging niet alleen de NPO als klant heeft maar ook bijvoorbeeld Netflix en Amazon, heeft een lagere bijdrage uit Den Haag minder grote gevolgen.

Eerste Nederlandse serie

BNNVARA maakte vele succesvolle series, waaronder de dramaserie Klem die bekroond werd met een Gouden Kalf en de populaire misdaadserie Van God Los.

Vorige week werd bekend dat Netflix in 2019 de eerste Nederlandse productie tot dusver gaat uitzenden. De achtdelige serie zal draaien om een groep Amsterdamse studenten die een portaal naar een dimonische wereld openen. Van God Los-regisseur Pieter Kuijpers heeft de serie bedacht en zal hem ook mede produceren.