Kinderfilm over eigenaardig gesproet wezentje

Ben Verbong maakte begin jaren tachtig in Nederland furore met sterke films als Het Meisje met het Rode Haar en De Schorpioen. Na twee minder goed ontvangen films (De Kassière en De Onfatsoenlijke Vrouw) 'vluchtte' hij naar Duitsland, waar wel meer Nederlanders werken wiens talenten hier tijdelijk niet meer genoeg worden aangesproken. Renée Soutendijk uit Het meisje met het Rode Haar bijvoorbeeld, of Huub Stapel uit De Onfatsoenlijke Vrouw.

In Duitsland maakte Verbong Das Sams, een kinderfilm die al anderhalf miljoen bezoekers trok in Duitsland en twee kinderfilmprijzen won. Die film is in een Nederlands nagesynchroniseerde versie vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen te zien.

Sproet is een besproet wezentje dat wensen kan vervullen en op een dag aanklopt bij ene mijnheer Tassenbier. Kortom, een Duits/Nederlandse Lilo & Stitch, maar dan met live-action in plaats van animatie. Of een Scooby-Doo, maar dan zonder hysterische hond en dito Amerikanen. Of een Pipi Langkous zonder vlechten, want de jongensachtig ogende Sams wordt gespeeld door ene Christine Urspruch, wat toch behoorlijk meisjesachtig klinkt.

Het Parool

De Volkskrant

In 54 zalen.