Opvolger van The Mask, elf jaar na het origineel en zonder Jim Carrey en Cameron Diaz.
#

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Twee jaar terug bewees het zouteloze Dumb and Dumberer dat je wel een hele goede reden moet hebben om een sequel van een kaskraker te maken zónder de ster -Jim Carrey- die voor het succes van het origineel verantwoordelijk was. Dumb and Dumber had die goede reden niet. Son of the Mask probeert het succes van The Mask (1994) te herhalen, maar wederom is Jim Carrey nergens te bekennen en ook Cameron Diaz schittert door afwezigheid. Klinkt als een typisch geval van de ezel en de steen.

Tex Avery

Trivia-feitje: de enige acteur die in beide Masks optreedt is Ben Stein, in de rol van Dr. Arthur Neuman, maar alleen zijn directe familie zal destijds om die reden een kaartje voor The Masks hebben gekocht. Wat wel terugkeert is het masker waaraan magische werking kan worden toegedicht. Carrey veranderde er door van een verlegen loser in een extraverte uitslover, en dat effect heeft het masker nog steeds.

Ook wanneer het masker dit keer in de handen komt van een tekenaar die Tim Avery heet, een duidelijke verwijzing naar de krankzinnige cartoons van Tex Avery, waar veel van de cartooneske gedaantewisselingen uit de eerste Mask op waren gebaseerd. Hij verwekt onder invloed van het masker een baby die als een extreem geval van ADHD mag worden beschouwd.

Loki

Tim (de hier vrijwel onbekende komiek Jamie Kennedy) komt pas echt in de problemen als de duivelse Loki zijn masker terug wil. Loki wordt gespeeld door Alan Cumming, die in Spy Kids nog een leuke schurk neerzette, maar sindsdien vergelijkbare rollen meestal op de automatische piloot speelt. Ook hij lijkt de film echter niet te kunnen redden: de ontvangst van Son of the Mask was in de VS een paar maanden terug zeldzaam vijandig.

"Home Alone Meets the Exorcist" schreef er een, en dat was niet als compliment bedoeld. Op de Tomatometer van Rotten Tomatoes scoorde Son of the Mask een 4 op een schaal van 100 (!), waar Dumb and Dumberer nog een 9 haalde (in rapportcijfers is dat nog niet eens een 1). U bent gewaarschuwd.

Het Parool: "een dolgedraaid misverstand (..) dat zoiets automatisch tot humor zou leiden"
De Volkskrant: "beledigende opvolging van stuitende grappen (..) alles kan, zonder dat het ook maar één seconde leuk wordt"
In 70 zalen